Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2020. 03. 02.

Erdogan több tízezer bevándorlóval zsarolja az Európai Uniót

2020. 03. 02.

Több százas csoportokban indultak meg Irakból, Szíriából és Pakisztánból származó menekültek Európa határai felé miután Erdogan elnök bejelentette, hogy ezentúl nem tartóztatják fel az áthaladó migráns csoportokat. A hírről az Anadolu török hírügynökség számolt be.

A helyi források szerint a migránsok gépkocsikkal és egyéb járművekkel haladnak át olyan nagyvárosokon keresztül, mint Istanbul, Edirne, Izmir és Aydin. Így érkeznek meg Bulgária és Görögország határaihoz, ahol a török oldalon már nem tartják vissza őket, és így szabad az út számukra Európa felé.

A két Törökországgal határos állam azonban bejelentette, hogy nem engedik, hogy az illegális bevándorlók belépjenek a területükre. Bulgária ezért máris 1000 katonát vezényelt a Törökországgal közös határszakaszára. A görög rendőrség is megerősítette a határok védelmét és mindent megtesznek, hogy megfékezzék a migráns áradatot. A menekültek azonban maguk is könnygázt vetettek be a görög rendőrséggel szemben.

Több híroldal is beszámolt arról, hogy a törökök könnygáz gránátokkal látták el a migránsokat, akik azzal támadnak a görög rendőrökre. A görög-török határon egyre feszültebbé válik a helyzet, ugyanis a sajtó szerint a Kypsela átkelőnél több mint 6000 migráns torlódott össze.

Törökország azonban ezzel a lépéssel felrúgta azt a megállapodást, melyet még 2016-ban kötött az Európai Unióval. Ekkor ugyanis maga Erdogan elnök vállalta, hogy több milliárd euróért cserébe Törökországon belül tartja a Szíria és Irak felől érkező menekülteket.

Törökország szerint a nagy számban megjelenő migránsok a szíriai Idleb kormányzóságban folyó harcok elől menekülnek. A probléma okozója azonban maga Törökország, hiszen az általa támogatott terrorista csoportok idézték elő azt a helyzetet, mely miatt az embereknek menekülniük kell a háború sújtotta területekről.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (fort-russ.com)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑