Cadmus fordítás Cadmus
Ciprus

2018. 11. 08.

Erdogan védi az offshore ciprusi gázmezőket

2018. 11. 08.

Ankara nem fogja megengedni, hogy külföldi olaj- és gáztársaságok kutassanak földgáz után a Törökország és Észak-Ciprus közötti vizeken, a kelet-mediterrán térségben – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap egy hadihajó és egy tengeralattjáró avatási ceremóniája alkalmából.

A Reuters szerint a Kelet-Mediterráneum gazdag gázlelőhelyekben, de az energiaforrások kiaknázásáért indult verseny felélesztette a régi feszültségeket Törökország és Görögország között, amelynek érvényes védelmi megállapodása van a sziget nemzetközileg elismert görög kormányával. A törökök által 1974-ben elfoglalt Észak-Ciprust viszont nem ismeri el önálló államként a nemzetközi közösség.

Törökország és Ciprus között már régóta folyik a harc a környező vizek feletti hegemóniáért, s mindketten úgy tervezik, hogy még ebben az évben kutatófúrásokat végeznek a vitatott hovatartozású felségvizeken.

A törekvéseket nagymértékben akadályozza, hogy a szakadár ciprusi török állammal egyedül Ankara ápol diplomáciai kapcsolatokat. Ennek ellenére Erdogan közölte, hogy Ankara engedélye nélkül egyetlen külföldi állam sem működhet a térségben, s akik az ellenkezőjét gondolják, hatalmasat tévednek.

– Nem fogjuk hagyni a természeti forrásaink kiaknázására irányuló kísérleteket hazánkban, Cipruson vagy a kelet-mediterrán térségben – szögezte le. A múlt hónapban Törökország amiatt háborodott fel, hogy egy görög fregatt megzavart egy török kutatóhajót a nyugat-ciprusi vizeken.

Athén természetesen tagadta a gyanúsítást, Ciprus pedig a feszültség szításával vádolta meg Ankarát. A szakadár, magát Észak-Cip­rusi Török Köztársaságnak nevező alakulat szerint a környező tengerek alatti természeti kincsek az állampolgárai tulajdonát is képezik, akik partnerként vettek részt a Ciprusi Köztársaság létrehozásában 1960-ban.

Magyar Idők – Mártonffy Attila

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑