Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 06. 22.

Érvénytelenítette az egyiptomi bíróság a Sisi elnök Szaúd-Arábiával kötött megállapodását

2016. 06. 22.

Egy egyiptomi bíróság érvénytelennek nyilvánította kedden azt a Szaúd-Arábiával kötött és tüntetéseket kiváltó megállapodást, amelynek értelmében Kairó visszaadna két stratégiai jelentőségű vörös-tengeri szigetet Rijádnak – közölték igazságügyi források.

A határozat kedvezőtlen fordulatot jelent Abd Al-Fattah Al-Sisi elnök számára. Az egyiptomi államfő külön kérte honfitársait, hogy ne vitassák az Akabai-öböl bejáratánál található Tiránról és Szanafirról kötött megállapodást, amely gazdasági előnyökkel jár az országnak.

 Ez a döntés azt “jelenti, hogy a két terület egyiptomi és nem lehet átadni őket” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Halid Ali ügyvéd, aki a bírósághoz fordult a szigetekről kötött megállapodás miatt.

A titkos tárgyalások keretében született, majd a szaúdi király áprilisi kairói látogatása során bejelentett egyezség felháborodást váltott ki az egyiptomi lakosság körében, és áprilisban két éve nem látott méretű tiltakozó megmozdulásokhoz vezetett Kairóban és máshol az országban; emberek ezrei követelték “a rendszer megbuktatását”.

 A tüntetésekkel összefüggésben több mint 200 embert vettek őrizetbe, többségüket azóta már szabadon engedték. A szigetek átadásáról a végső döntést a parlament fogja meghozni.

A két sziget felügyeletét 1950-ben adta át Egyiptomnak Szaúd-Arábia, mivel attól tartott, hogy a két évvel korábban alapított Izrael elfoglalja azokat.

 Az 1967-es hatnapos háborúban Izrael a Sínai-félszigettel együtt az említett szigeteket is elfoglalta, és azok 15 évvel később, az egyiptomi-izraeli békeszerződés nyomán kerültek vissza Kairó felügyelete alá.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑