Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2018. 09. 25.

Európában kereshetnek „menedéket” a Szíriából elűzött terroristák

2018. 09. 25.

Szíriában a dzsihadisták elleni offenzívák egyre több területet szabadítanak fel a terroristák felügyelete alól. Ezek a terroristák azonban elindulhatnak Európa felé, ami nagy veszélyt jelenthet az itt élők számára.

A migránsok nem járkálnak fegyverrel – jelentette ki Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 Ma este című műsorban. Hozzátette: amikor mégis, az veszélyre utalhat. Amióta megkezdődött Szíriában a dzsihadisták elleni offenzíva, olyan területeket szabadítottak fel az országon belül, amit körülbelül 6-7 éve a dzsihadista, iszlamista terrorista szervezetek foglaltak el – fejtette ki a szakértő.

Hétfőn megjelent hír, miszerint puskát, hangtompítót, pisztolyokat és több száz lövedéket is találtak bevándorlóknál Szarajevóban. Egy szíriai és egy algériai férfit fogtak el eddig a rendőrök, azonban az akció még nem ért véget. Azt nem tudni, hogy a fegyvereket mire akarták használni, és azt, sem, hogy honnan kerültek Európába.

Kérdéses valós származásuk

Speidl Bianka szerint a tavaszi szír offenzíva nyomán már idén májusban megjelentek Európában olyan fiatalok, akik azt állították magukról, hogy menekültek,illetve hogy ők is a kormányerők-szervezte evakuálások jelképévé vált „zöld buszokkal” érkeztek Idlíb tartományba, majd onnan Boszniába.

A kutató kiemelte: akkor, májusban ezeknél a férfiaknál nem volt fegyver, és bár menekülteknek vallották magukat, rendkívül jól tápláltak és jó karban voltak. Speidl Bianka szerint most ugyanez a tendencia folytatódik.

Elmondta: Idleb tartományban jelenleg is több százezer harcos tartózkodik, akikből körülbelül húszezer terrorista globális veszélyt jelenthet.

Veszélyes lehet a „tárt karok” politikája

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy több ezer ember indulhat el Szíriából, az azonban kérdéses, hogy milyen irányba. A szakértő szerint vélhetően Európa felé, hiszen számos európai politikus tárt karokkal várja továbbra is a migránsokat, így számukra csábító lehet erre indulni.

Köztük azonban számos terrorista is lehet, akiknek hátteréről semmit nem tudunk, és az európai biztonsági szervezetek sincsenek felkészülve ezek kiderítésére – mondta Speidl Bianka.

Lenne támogatottságuk a dzsihadistáknak

Jelenleg is vannak a Balkánon olyan sejtek, ahol a vahábizmus nagyon elterjedt ideológia és ahol a szalafita dzsihadista tendenciák erőteljesen jelen vannak. Ezek a sejtek támogatásként és szövetségesekként menedéket adhatnak a menekülő terroristáknak is – hangsúlyozta a szakértő.

Felmérések szerint azokon a területeken, ahol nagy arányban fordulnak elő migránsok, komolyan megnőtt a bűnözés. A világ legveszélyesebb városaként jelenleg Marseille-t jegyzik – hangzott el a műsorban. Speidl Bianka ennek kapcsán elmondta, egyes városokban a migránsok kimondatlan módon, de alkalmazzák az iszlám jogrendszert.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑