Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 26.

Európai körúton vesz részt Hassan Rouhani iráni államfő

2016. 01. 26.

Tizenhat év után először érkezett iráni államfő Európába, azon belül is Olaszországba hétfőn. Hassan Rouhanit olasz kollégája, Sergio Mattarella  katonai tiszteletadás mellett fogadta. Irán első embere egy röbb, mint 100 fős magasrangú delegáció élén érkezett az országba. A négynapos diplomácia körút első napján tárgyalt az olasz elnökkel és miniszterelnökkel, a mai nap folyamán pedig találkozott Ferenc pápával is.

Rouhani szándékai között az is szerepel, hogy mind az olaszokkal, mind a franciákkal olyan szándéknyilatkozatokat írjanak alá, melyek hosszútávon rendezik Irán viszonyát az európai országokkal. Ennek szellemében hétfőre Matteo Renzi egy Irán-Olaszország üzleti fórumot hívott össze, melyen számos iráni és olasz nagyvállalkozó résztvett. A tárgyalások a késő éjszakába nyúltak, azonban eredményesek voltak: a két ország összesen 17 milliárd euró értékben kötött egymással szerződéseket, melyek számos szektort lefednek, így például az egészségügyet, a szállítmányozást, mezőgazdaságot és az energiapiacot, melyek  Iránban valófejlesztésében olasz cégek is részt fognak majd venni.

A 80 milliós síita ország számára azután vált lehetőség arra, hogy újra kiléphessen a nemzetközi porondra, hogy megkötötte a Nyugattal azt az egyezményt, mely során lemondott arról, hogy hadászati célra dúsítson uránt, továbbá atomprogramját az erre jogosult nemzetközi szervek felügyelete alá helyezte.

President Rouhani arrives at Vatican for meeting with Pope Francis

Közzétette: Press TV – 2016. január 26.

Rouhani a mai nap folyamán találkozott Ferenc pápával, akivel zárt ajtók mögött tárgyalt. A 40 perces találkozó során a két fél kölcsönösen elismerte a közös spirituális értékeiket, valamint rávilágítottak az Irán és a Szentszék közötti viszony jó állapotára.

Szintén megtárgyalták annak a lépéseit, mely során a katolikus egyház kirendel egy nunciust, aki az ember méltóságát és a vallásszabadságot hivatott elősegíteni Iránban.

A pápa felszólította Teheránt és a többi országot a régióban, hogy találjanak mihamarabb politikai megoldást a Közel-keleti válsághelyzetekre, valamint harcra hívta Iránt az egyre jobban terjeszkedő terrorszervezetekkel, valamint azok felfegyverzőivel szemben.

Ferenc pápa rávilágított arra is, hogy mennyire fontos a vallások közötti párbeszéd, valamint felhívta a figyelmet a vallási közösségek felelősségére a tolerancia és a béke előremozdításában.

ببینید: دکتر حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در واتیکان با پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان دیدار کرد.

Közzétette: Press TV Farsi – 2016. január 26.

Rouhani a találkozó során tisztelete jeléül   egy kézzel készített, értékes perzsaszőnyeggel, valamint egy a híres Iráni festő, Mahmoud Farschchian képeivel illusztrált könyvvel ajándékozta meg a katolikus főpapot.

Iráni államfő, valamint római pápa között találkozó utoljára egyébként 1999-ben volt tartva, amikor II. János Pál találkozott Mohammad Khatami akkori elnökkel, szintén a Vatikánban.

Az iráni delegáció a továbbiak során Franciaországban találkozni fog Francois Hollande-dal, valamint üzleti tárgyalásokat is fognak folytatni. A síita ország tervei között például szerepel az is, hogy 114 Airbus típusú repülőgépet vásároljon.

„Szeretnénk egy biztonságos Afganisztánt, Irakot és Szíriát. Szeretnénk egy stabil Libanont és Líbiát. Párbeszéd és együttműködés révén elérhetjük ezeket a célokat.” – fogalmazott Rohani a tegnapi nap folyamán, Olaszországban.

Rouhani eredetileg korábban, még november folyamán szeretett volna Európába jönni, azonban a párizsi terrortámadások miatt erről a tervéről lemondott.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑