Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 08. 16.

Európai országok evakuálják állampolgáraikat Afganisztánból

2021. 08. 16.

Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse Afganisztánban rekedt állampolgárait

Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse azokat a román állampolgárokat, akiknek még nem sikerült elhagyniuk Afganisztánt – közölték hétfőn a bukaresti hatóságok.

Florin Citu miniszterelnök szerint a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb 35, a térségben rekedt román állampolgárról tud. A román kormányfő felkért minden, még a kritikus térségben tartózkodó román állampolgárt, hogy vegye fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, és azonnal hagyja el Afganisztánt.

Citu szerint a Kabulban rekedt román állampolgárok jelenleg biztonságban vannak, hazatérésüket pedig egy hamarosan induló NATO-géppel, vagy egy értük küldendő román katonai géppel próbálják megoldani.

Nem sokkal később az elnöki hivatal közölte: a kormányfő kezdeményezésére Klaus Iohannis államfő hétfőn elrendelte, hogy a román légierő “vállaljon szerepet” az Afganisztánban rekedt román állampolgárok kimenekítésében.

Románia aktív szerepet vállalt az Egyesült Államok oldalán az elmúlt 19 évben az afganisztáni missziókban, amelyekre mintegy hárommilliárd lejt (710 milliárd forint) költött az évek során. A román hadsereg 32 ezer katonája teljesített szolgálatot az országban, közülük 27-en életüket vesztették, 227-en megsebesültek. Románia utolsó 140 katonája június végén vonult ki Afganisztánból a NATO-erők összehangolt kivonásakor.

Kabulból Kijevbe evakuált afgánok menedéket kértek Ukrajnában

A tálibok uralma alá került Afganisztánból Kijevbe menekített afgán állampolgárok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában – közölte hétfőn Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője.

Demcsenko az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy hétfőre virradó éjjel egy repülőgép, 79 fővel a fedélzetén megérkezett Kabulból az ukrán főváros egyik repülőterére. A kimenekítettek között vannak ukránok, fehéroroszok, tádzsikok, horvátok és hollandok, többségük viszont afgán állampolgár.

A szóvivő szavai szerint az afganisztáni állampolgárok közül néhányan már rendelkeznek Ukrajnában tartózkodási engedéllyel, kilencen menekültstátuszért folyamodtak Ukrajnához, egy részük pedig tovább repült a világ más városaiba, főként Isztambulba, Párizsba és Szófiába.

“Azokat, akiknek nincs rokonuk az országban vagy nem volt hová továbbutazniuk Ukrajnából, átadtuk a migrációs szolgálat munkatársainak. A hivatal képviselői gondoskodnak ezután ukrajnai elhelyezésükről, illetve az országban való tartózkodásukkal kapcsolatos teendőkről” – fejtette ki Demcsenko.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Twitteren közölte, hogy az Afganisztánban fokozódó erőszak miatt egy ukrán repülőgépen csaknem 80 embert evakuáltak Kabulból. Hangsúlyozta: Kijev minden erőfeszítést megtesz, hogy biztonságban hazatárjenek Afganisztánból Ukrajna polgárai. Közölte, hogy vasárnap több mint harminc ukránt menekítettek ki Kabulból, akik – mint fogalmazott – hamarosan biztonságban lesznek.

Az Ukrajinszka Pravda pontosította, hogy az éjjel Kijevbe érkezett gépen azokat az ukránokat és más állampolgárságúakat menekítették ki Afganisztánból, akik sürgős evakuálást kértek. Az ukrán külügyminisztérium adatai szerint még legfeljebb ötven ukrán állampolgár maradt Afganisztánban.

Csehország már evakuálja állampolgárait Afganisztánból

Csehország már megkezdte állampolgárai kimenekítését Afganisztánból, a cseh hadsereg első különrepülőgépe 46 személlyel a fedélzetén hétfőn reggel érkezett Prágába. A repülőgép délben vissza is indult Afganisztánba, de miután az amerikaiak időközben lezárták a kabuli nemzetközi repülőteret, a gép kénytelen volt Bakuban landolni – közölte a cseh külügyminisztérium.

A különrepülőgép most az azeri fővárosban várakozik, s továbbindulása a kabuli helyzet függvénye.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter szerint a mentőakció azonnal folytatódni fog, amint azt a helyzet lehetővé teszi. Azt, hogy hány cseh állampolgárt kell hazahozni Afganisztánból, a prágai hatóságok nem közölték. Lubomír Metnar védelmi miniszter hétfői nyilatkozatában nagyon komolynak minősítette az afganisztáni helyzetet, és hangsúlyozta, a tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb minél több embert tudjon kimenekíteni Afganisztánból, amely most már szinte teljes mértékben a tálibok ellenőrzése alá került.

Csehország biztonsági okokból már vasárnap a kabuli nemzetközi repülőtérre menekítette az afgán fővárosban dolgozó diplomatáit és családtagjaikat, ahol a cseh katonai rendőrség felügyelete alatt vannak. Prágai értesülések szerint az Afganisztánban dolgozó csehek döntő része szintén a kabuli repülőtéren tartózkodik.

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy támogatást nyújt azoknak az afgánoknak és családjuknak, akik segítették a cseh hadsereg misszióját a nemzetközi erők által 2001-től kezdődően megszállt országban. A programról, amely anyagi segítséggel és szükség esetén menedéknyújtással is számol, két hete döntött a cseh kormány.

Andrej Babis cseh kormányfő az ülés utáni sajtóértekezleten azt mondta: bizalmas anyagról van szó, ezért részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra. A cseh sajtóban megjelent bizalmas értesülések szerint mintegy 30-50 emberről és családtagjaikról van szó.
A külügyminisztérium közölte, hogy az érintett afgánokkal folyamatos kapcsolatban vannak, és többségük szintén a repülőtéren tartózkodik. Konkrétabb információkat nem közöltek.

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette: a kormány képviselői kedden találkoznak a regionális elöljárókkal és megtárgyalják, hogy mely régió hány afgán menekültet tud befogadni és megfelelő módon elhelyezni. Hamácek szerint több régió már megtette konkrét ajánlatait, s ezeket kell most összehangolni és pontosítani.

A NATO áprilisban közölte, hogy szeptember 11-ig kivonja békefenntartóit Afganisztánból. A cseh hadsereg 2002-ben kapcsolódott be a NATO afganisztáni békemissziójába. Az elmúlt két évtized alatt összesen 11 500 cseh katona szolgált Afganisztánban. A misszió során 14 cseh katona vesztette életét.

Német külügyminiszter: “rosszul ítéltük meg a helyzetet”

“Rosszul ítéltük meg a helyzetet, és ezen nincs mit szépíteni” – mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztánról.

Heiko Maas tájékoztatóján kiemelte, hogy a kabuli nemzetközi repülőtéren uralkodó állapotokról “rendkívül fájdalmas” és mindenkit mélyen megrázó képek érkeznek.

Ezek a felvételek is azt mutatják, hogy a német kormány, a hírszerző szolgálatok és az egész nemzetközi közösség tévesen ítélte meg az afganisztáni helyzetet.

Senki nem tudta megjósolni, hogy “az afgán biztonsági erők milyen sebesen hátrálnak meg és kapitulálnak a tálibok előtt” – mondta a miniszter.

“Mi sem láttuk mindezt előre, és egy ilyen napon, mint ez a mai, az őszinteség is azt parancsolja, hogy ezt a legteljesebb mértékben beismerjük” – emelte ki a német diplomácia vezetője.

Kifejtette, hogy a téves helyzetértékelés ügyét fel kell majd dolgozni, de egyelőre a Kabulban rekedt emberek kimentésére kell összpontosítani.

Ismertette: elindult a német hadsereg (Bundeswehr) légi művelete, amely azt célozza, hogy a lehető legtöbb embert kimentsék Kabulból a német állampolgárok, afgán munkatársaik és közvetlen családtagjaik közül.

Eddig 2500 ilyen afgán állampolgárnak adtak ki vízumot, és 1900-at már elszállítottak az országból – közölte.
A hétfőn indított mentőakciót amerikai támogatással folytatják. A munkában részt vesz a kabuli német nagykövetség dolgozóinak egy szűk csoportja, amely a külképviselet működőképességének fenntartásáért az afgán fővárosban maradt és kitelepült a repülőtérre – mondta Heiko Maas.

Közölte, hogy az EU-s külügyminiszterek tanácsa kedden rendkívüli ülést tart az afganisztáni helyzet megvitatására.
A német légierő (Luftwaffe) négy szállítógéppel – három Airbus A400M, és egy Airbus A400M típusú repülővel – igyekszik kimenteni embereket Kabulból.

A tervek szerint az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe szállítják majd a németeket és a tálibok bosszúja elől menekülő helyi segítőiket, illetve családjukat. A kimentettek charterjáratokkal jutnak majd az üzbég fővárosból Németországba.

Német hírportálok értesülései szerint az első német szállítógép – egy A400M-es – hétfő délután érkezett Kabul térségébe, de nem kapott leszállási engedélyt. Ezért a repülőtér felett köröz, arra vár, hogy az amerikai egységek kiürítsék a leszállópályát, amelyet elleptek a Kabulból távozni igyekvő emberek.

Az EU-tagországok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak kedden

Az EU-tagországok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak kedden az Afganisztánban kialakult helyzetről, videokonferencia keretében – közölte hétfőn a miniszteri tanács sajtószolgálata.

“A legújabb afganisztáni fejleményeket, valamint a partnerekkel az elmúlt napokban és órákban folytatott intenzív tanácskozásokat követően úgy döntöttem, hogy kedd délután rendkívüli tanácskozásra hívom össze az uniós tagállamok külügyminisztereit” – jelentette be hétfő délutáni Twitter-üzenetében, Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

Több uniós tagállam megkezdte az afgán fővárosban szolgálatot teljesítő diplomáciai személyzete evakuálását, miután a radikális iszlamista tálibok az ország nagy részét, egyben Kabult is elfoglalták.

A tálib lázadók az amerikai és egyéb nemzetközi erők kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben elfoglalták az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást. Asraf Gáni afgán elnök vasárnap elhagyta az országot, és nem sokkal később a felkelők elfoglalták a fővárost is.

ENSZ-főtitkár: a világnak össze kell fognia az afganisztáni terrorfenyegetéssel szemben

Felszólította hétfőn New Yorkban a nemzetközi közösséget az ENSZ-főtitkára, hogy fogjon össze az afganisztáni terrorfenyegetéssel szemben, ne engedje, hogy a dél-ázsiai ország ismét terrorszervezetek működési helyévé vagy menedékévé váljék.

António Guterres felhívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a nemzetközi közösséget, hogy egységfrontot alkotva cselekedjen, vessen be minden rendelkezéséére álló eszközt az afganisztáni globális terrorista fenyegetéssel szemben, az alapvető emberi jogok biztosítása érdekében.
A szunnita iszlamista lázadók a nemzetközi csapatkivonás bejelentése után indítottak erőteljes offenzívát az afgán kormányerők ellen. Vasárnap elfoglalták a kabuli elnöki palotát, ahonnan a kalifátusuk megalakítását akarják bejelenteni.

Draghi: Olaszország megvédi az együttműködő afgánokat

Olaszország védelemben részesíti azokat az afgán állampolgárokat, akik segítették Olaszország afganisztáni misszióját – jelentette ki hétfőn Mario Draghi olasz miniszterelnök.

A kormányfő egy közleményben tudatta: Róma együttműködik európai partnereivel annak érdekében, hogy olyan megoldást találjon az afgán válságra, amely védelemben részesítené az emberi jogokat, különösen a nőkét.

Hétfőn elindult az olasz diplomatákat és afgán segítőiket szállító első repülőgép az afgán fővárosból, Kabulból Rómába. A védelmi tárca szerint körülbelül 70 ember, köztük Olaszország afganisztáni nagykövete tartózkodik a gép fedélzetén. A minisztérium szerint további hasonló járatokat tervez.

Szintén hétfőn José Manuel Albares spanyol külügyminiszter felajánlotta Spanyolország segítségét az EU- és NATO-személyzet evakuálásában Afganisztánból, miközben ismertette a spanyol nagykövetségi alkalmazottak, a spanyol erőket segítő afgán állampolgárok, illetve az Afganisztánban tartózkodó spanyol állampolgárok kimenekítésére vonatkozó terveket.

A spanyol külügyi tárca közleménye szerint Albares telefonon beszélt Josep Borrellel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével és Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, akiknek felajánlotta Spanyolország segítségét a két szervezet tagjainak kimenekítésében Afganisztánból.

Albares elmondta továbbá, hogy Spanyolország csatlakozott az EU nyilatkozatához, amely “határozottan” elítéli az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jogok megsértését, egyúttal “önmérsékletre szólít fel annak érdekében, hogy megkíméljék az afgán civilek millióinak életét, és megőrizzék méltóságukat”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑