Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2019. 05. 08.

EXKLUZÍV: Líbiában portugál állampolgárságú vadászpilótát fogtak el

2019. 05. 08.

Haftar tábornok Líbiai Nemzeti Hadseregének alakulatai lelőttek egy Mirage típusú vadászgépet Tripoli déli Al-Hira körzete fölött. A vadászgép a Tripoliban működő és a nyugati államok által támogatott líbiai kormányhoz tartozott. A pilóta azonban időben katapultált és a Líbiai Nemzeti Hadsereg fogságába esett.

A vadászgép pilótája azonban, mint kiderült portugál származású és portugál állampolgárságú. A nyugat barát líbiai kormány azonban eddig még nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy a líbiai konfliktus kezdete óta mindkét fél alkalmaz külföldi zsoldosokat. Már Kaddhafi hadseregében is harcoltak afrikai zsoldosok és a később két részre szakadt Líbia mindkét fegyveres erőiben szolgálnak külföldiek. Nemrég számoltunk be arról, hogy Tunéziában a határőrség francia hírszerzőket fogott, akik Haftar tábornok erőit segítették információkkal. Ezek után a központi kormány oldalán harcoló portugál pilóta nem tűnik újdonságnak.


Haftar tábornok erői még április 4-én indítottak offenzívát a Tripoliban működő nyugatbarát kormány ellen. Két nappal később a központi kormány ellentámadást jelentett be. Az azóta tartó fegyveres összecsapásoknak eddig 430 halálos áldozata és több mint 2000 sebesültje van.

Orientalista.hu – Al-Isfahani , Muraselon.com

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑