Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Interjú

2017. 07. 15.

Exkluzív: török megtorlás testközelből

2017. 07. 15.

Exkluzív interiúban számolt be az Euronews-nak két egykori török katonatiszt a tavalyi sikertelen puccskísérlet utáni tisztogatásokról.

Előzőleg mindketten diplomata-státuszban képviselték országukat a NATO-ban, de a leszámolások miatt politikai menedékjogot kértek Belgiumban.

– Próbáltam megérteni, mi történik. Mondtam a feleségemnek, azt állítják, hogy puccs történik, de nekem nem úgy tűnik. Hiszen egy puccs egyszerűen nem így néz ki. Törökországban sok katonai puccsot láttunk a múltban. Ezeket késő éjszaka hajtják végre. Lezárják az utakat, lekapcsoják a médiát és reggelre csak egy csatorna működik, amely közli a nemzettel, hogy puccs történt és hogy mindenki maradjon otthon. De most minden épp az ellenkező módon történt. Az elnök kilépett a nyilvánosság elé és arra kérte az embereket, vonuljanak az utcára. Este 9-10 körül történt mindez. Inkább egy karikatúrának tűnt, nem puccsnak.

A brüsszeli NATO-központban szolgáló török tisztek többségét hazarendelték a puccskísérlet után.

– Szeptember 27-én egy hosszú listát közöltek, több, mint kétszáz névvel. Én is szerepeltem rajta. Egészen addig a pontig nem gondoltam, hogy veszélyben lennék, hiszen mi Brüsszelben éltünk és bíztunk abban, hogy valamiféle jogállamiság működik még, hogy megvédhetjük majd magunkat, elmondhatjuk majd, hogy nem vettünk részt ebben a puccsban, hiszen Belgiumban voltunk szolgálatban. De amikor ez a lista napvilágot látott, kiderült, hogy őket nem érdekli az, hogy részt vettünk-e benne, vagy sem. Ők csak tisztogatni akarnak.

Törökországban brutális megtorlás indult a puccs után: összesen százezer embert börtönöztek be, vagy bocsájtottak el a munkahelyéről.

– Kaptunk egy parancsot, hogy vissza kell térnünk, de az okát nem árulták el. Felhívtuk őket és azt mondták, ez államtitok, nem mondhatják el, mivel vádolnak. Nem mondtak semmit arról, mivel gyanusítanak, csak annyit, hogy vizsgálat alatt állunk és vissza kell térnünk.

Azokat, aki a parancs ellenére sem tértek vissza, árulóként kezelik. Az útlevelüket bevonták, a bankszámláikat befagyasztották.

– Azokat, akik visszamentek Törökországba, már a reptéren, vagy a török hadsereg főhadiszállásán letartóztatták. Amikor ezt láttuk, eldöntöttük, hogy itt megállunk.

Sok külföldön bújkáló tiszt rokonsága Törökországban rekedt.

– Őszintén, nem tudjuk, mi történt azon az éjszakán. Ez fáj a leginkább, hogy továbbra sem tudjuk az igazságot. Amit a kormány mond és amit azok mondanak, akiknek van rálátásuk a dolgokra, nos ezek nem fedik egymást.

Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑