Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 01. 21.

„Ez a kereszt ide tartozik” – Iraki templomok az Iszlám Állam pusztítása után (képek videó)

2017. 01. 21.

Irakban és Szíriában templomok és más keresztény épületek százait szentségtelenítette meg az Iszlám Állam, azonban az ott élő muszlimok segítő jobbot nyújtanak keresztény felebarátaiknak a nehéz időkben.

Egy moszuli templomban egy muszlim fiatalember rögtönzött új keresztet, miután a dzsihadisták mindent tönkretettek, amit ott találtak – mondja videójukban Jeremy Courtney, a Preemptive Love Coalition (PLC – Megelőző Szeretet Szövetség) nevű iraki jótékonysági szervezet társalapítója és igazgatója.

„Marván muszlim. Amikor azonban bejött ebbe a templomba, nem tudta elfogadni, hogy magukat muszlimnak tartók ilyen pusztítást vittek végbe, tönkretették keresztény barátai, honfitársai, felebarátai hitének jelképeit. Ezért muszlim barátunk, Marván gyorsan egy új keresztet készített az itt talált fémrudakból, hogy kifejezze – a többi muszlim nevében is – keresztény barátainak: »Mellettetek állunk«. Ennek a keresztnek szerepe van. Ez a kereszt ide tartozik, ebbe az országba. Ez a kereszt ide tartozik, a barátainké.”

A PLC jótékonysági szervezet több mint egy évtizede van jelen Irakban, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 2014-ben kezdődő megerősödése óta pedig életmentő támogatást nyújt az erőszak elől menekülő emberek ezreinek. A Preemptive Love Coalition – bár alapítói hívő keresztények – nem kötődik felekezethez, de „hitközpontú”: minden munkatársat bátorítanak, hogy hitét „vigye bele” a munkájába; a hitet és a világnézetet az emberi lét elengedhetetlen részének tartják.

A szervezet azokkal is foglalkozott, akiket a Fallúdzsa melletti táborban tartottak fogva azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam tagjai. „Szeress mindenképp” mottóval meghirdetett kampányukat vallásra való tekintet nélkül mindenkire kiterjesztették; ennek kapcsán juttatott el segélyeket a szervezet muszlimokból álló csoportja a Fallúdzsa melletti táborba, miután az iraki hadsereg elfoglalta a várost, és véget ért a dzsihadisták két évig tartó uralma.

.

Az Iszlám Állam terrorszervezet visszaszorítása után az elhagyott templomokba visszatérnek az iraki keresztények vezetői, papjai. A Christian Today lap képekben mutatta be 2016 októberében, ahogy a Mart Shmoni szír ortodox templomban, a Moszultól kilenc kilométerre fekvő, ősi keresztény Bartellában kezdik eltakarítani a romokat. A templomot felgyújtották, a padokat felborogatták, az énekeskönyveket és a bibliákat szétdobálták; a falon graffiti hirdette: „A mi istenünk nagyobb, mint a kereszt.”

A Mar Korkeis-templom Bashiqa városában a kétéves ISIS-uralom után 2016 novemberében nyitotta újra meg kapuját; november 19-én helyezték el az új keresztet a templom tornyán.

A 2017. januári hírek szerint sok iraki keresztény még mindig fél visszatérni otthonába – félnek visszatérni arra a földre, amely egykor a közel-keleti kereszténység szívét jelentette.

Orientalista.hu – Magyar Kurír (Pravmir.com, Christian Today, Christian Times)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑