Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 04. 02.

Ezek az OPEC tagországok fognak leghamarabb összeomlani, ha nem emelkedik az olajár

2016. 04. 02.

Kanadától Oroszországig, Szaúd-Arábiától Norvégiáig, nagyon sok olajkitermelő ország van, amelyek súlyos válságba kerültek azáltal, hogy az olajár ilyen mélypontokra süllyedt a 2014-es csúcspont óta. Az RBC Capital Markets tanulmánya szerint azonban ez az öt ország hamarosan összeomlik, ha nem fog drágulni rövid időn belül az olaj.

Az alábbi ábrán látható, hány dolláros olajárnál lenne egálban az öt ország költségvetése:

fragile5

Ezek az országok politikai, szociális és terrorizmussal kapcsolatos problémákkal is szembesülnek, amelyek rezsimváltáshoz vagy instabilitáshoz vezethetnek, kilőve ezzel az olajtermelésüket.

Már száz dolláros olajárnál is voltak problémáik, de ezek várhatóan csak súlyosbodni fognak a jövőben.

Algéria

Tavaly 35 milliárd dollárral apadt a valutatartalékuk, a fiskális deficit pedig 16%-os volt. A kormány kiadáscsökkentéssel igyekszik kiegyensúlyozni a költségvetést, de mint tudjuk, a lakosság nem szokott örülni a megszorításoknak. A terrorizmussal is meggyűlt a bajuk, az Al-Kaida nemrégiben elkövetett támadása a Krebcha gázgyártelep ellen a BP-t és a Statoil-t arra ösztönözte, hogy alkalmazottaikat elvigyék az országból.

Irak

Az egyike azon kevés országoknak, amelyek jelentősen növelték kitermelésüket az utóbbi években, mindezt úgy, hogy a szomszédos Szíriában háború van, de Irakban is az Iszlám Állam uralja az ország északi részét. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint tavaly 3,99 millió hordó olajat termeltek, idén ez akár 4,22 millióig kúszhat fel.

Az ISIS-szel való konfliktus tavaly zavarta a kereskedelmet és elpusztította az ország infrastruktúrájának egy részét, a befektetői kedvnek sem tett jót, ezért 2,1%-kal csökkent az ország GDP-je.

Líbia

2011-ben még napi 1,6 millió volt az olajkitermelés, de a polgárháború következtében egészen 460 ezer hordóra csökkent. Az ország GDP-je 72 milliárd dollár volt 2012-ben, tavaly már csak 42 milliárd. A különböző fegyveres csoportok közötti harc folytatódik, az Iszlám Állam és az Al-Kaida is erősítette jelenlétét az országban.

Nigéria

1,9 millió hordót termelnek naponta, de a fegyveres összetűzések a Boko Harammal komoly problémákat jelentenek. Nemrég megrongálták a Shell egyik olajvezetékét, amin keresztül naponta 250 ezer hordónyi olajat szállítottak. Az utóbbi években a kitermelés folyamatosan csökkent, a jövőben várható, hogy ez a trend tovább fog folytatódni.

Venezuela

Annak ellenére, hogy a világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkezik, az IMF adatai szerint tavaly 10%-ot csökkent a GDP, idén pedig 6%-os visszaesésre számítanak. Áramkimaradások és az alapvető élelmiszerek ill. gyógyszerek hiánya tarkítja a képet. Az infláció előrejelzések szerint idén 720(!) százalék lesz. Ehhez képest a tavalyi mindössze 180% volt.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

,
Back to Top ↑