Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2023. 06. 27.

Ezer civilt öltek meg Afganisztánban a tálib hatalomátvétel óta

2023. 06. 27.

Több mint ezer civilt öltek meg és további ezreket megsebesítettek különböző támadásokban Afganisztánban azóta, hogy a tálib mozgalom csaknem két évvel ezelőtt átvette a hatalmat az országban – derült ki az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) kedden közzétett összesítéséből.

A 2021. augusztusi tálib hatalomátvétel és az amerikai csapatok kivonulása óta 1095 ember vesztette életét valamilyen erőszakcselekményben, több mint 2600-an pedig megsebesültek. A támadások többségét robbanószerkezetekkel követték el sűrűn lakott térségekben, köztük mecsetek, iskolák és piacok környékén végrehajtott öngyilkos merényletekkel. A háttérben többnyire az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni ága, az Iszlám Állam – Horászán állt – közölte az UNAMA, megjegyezve, hogy “jelentős számú esetben” ugyanakkor egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Az UNAMA kiemelte, hogy Afganisztán súlyos pénzügyi és gazdasági válsággal küzd, a tálib hatalomátvétel után meredeken zuhant az országba érkező nemzetközi adományok mértéke. Mindez jelentősen megnehezíti, hogy az áldozatok megfelelő támogatást kapjanak.

A tálibok vezette külügyminisztérium az UNAMA jelentésére reagálva azt közölte, hogy a hatalomátvételük óta javult a biztonsági helyzet a korábban évtizedekig háborús helyzetben lévő országban. “Az Iszlám Emirátus biztonsági erői elkötelezettek az emberek biztonságának garantálása mellett, és lépéseket tesznek a terroristák búvóhelyeinek felszámolására” – fogalmaztak a tálib tisztségviselők.

Az ENSZ adatai mindenesetre jelentős csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi években közölt számokhoz képest: 2020-ban például az ENSZ még több mint 3 ezer civil halálos áldozatról, illetve 5 ezer körüli sebesültről adott hírt a konfliktus sújtotta országban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑