Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 11. 10.

Ezért jó hír Trump győzelme az üldözött keresztényeknek

2016. 11. 10.

Az Amerikában élő közel-keleti keresztények egyöntetűen beálltak az új, oroszbarát és szaúdi-ellenes vonalat képviselő amerikai elnök, Donald Trump mögé – erről írt cikket a brit Catholic Herald.

Donald Trump az új amerikai elnök – ez egy olyan hír, amiről kevesen hitték még tegnapelőtt, hogy igaz lesz. Hillary Clinton, aki gyakorlatilag a teljes amerikai elit, az összes szunnita ország és Magyarország kivételével az összes EU tagállam támogatását élvezhette, csúfos vereséget szenvedett.

Persze, lehet vállat vonni erre a hírre és azt mondani, hogy nem a mi országunkban volt választás, ez az egész dolog csupán az Egyesült Államokra tartozik. A valóság azonban az, hogy az amerikai szuperhatalom külpolitikája az egész világra kihat.

A közel-keletiek egyértelműen Trumpot támogatják

Amerikában számos Közel-Keletről elszármazott keresztény él, ők gyakorlatilag egyöntetűen beálltak Trump mögé. Az oroszbarát, szaúdi-ellenes nézeteiről ismert ingatlanmágnás megválasztása számukra egy igen pozitív esemény. Az biztos, hogy Trump alatt nem fog romolni tovább ezen közösségek helyzete, ez pedig Obama és Bush uralma után, mely során keresztények milliói kényszerültek kivándorolni a közel-keleti térségből, és százezrek lelték halálukat, egyértelműen üdítő hír.

Szíria, Irak, Libanon és Egyiptom keresztényeinek a sora legrosszabbul Obama alatt ment: a kenyai származású elnök szokatlanul barátságos politikát folytatott a szélsőséges iszlámmal szemben. Egészen odáig elment ezen a téren, hogy nem átallotta azt mondani a Muzulmán Testvériség nevű  terrorszervezetről, hogy az egy “nagyrészt szekuláris” társaság (igen, ők voltak azok, akik Egyiptomban kopt templomokat gyújtogattak és kísérletet tettek a radikális iszlám törvénykezés, a Sharia kötelezővé tételére).

Ezek után természetesen nem meglepő hogy a közel-keleti keresztények úgy gondolják, hogy Obamának és a vele egy követ fújó Hillary Clintonnak túl erős kapcsolatai vannak a keresztényellenes radikális iszlámmal, s Trump – aki egyértelműen nem szimpatizál magával az iszlámmal sem – jó választás lehet számukra.

Trump elnöksége békét hozhat Szíriában

Néhány héttel ezelőtt még számos elemző aggódhatott amiatt, hogy ha Hillary Clinton nyer (amire a felmérések alapján 90% esélye lett volna), akkor Amerika szárazföldi háborút indíthat Damaszkusz, vagy akár Oroszország ellen is. A meglepő választási eredményeknek azonban Szíria számára rendkívül pozitív hatásai lehetnek.

Donald Trump ugyanis nagy valószínűséggel megválasztása után is marad a protekcionista politikájánál, s így nem fog még inkább beavatkozni a szír belügyekbe. Valószínűsíthetően az új elnök már nem fogja Assad távozását követelni, sőt, az sem kizárt, hogy létrejöjjön egy egyesség Damaszkusz és Washington között, mely garantálhatja azt, hogy a szír államfő továbbra is a hatalomban maradhasson, és így felgyorsulhat az ország még terroristák által ellenőrzött területeinek a felszabadítása és a közel-keleti állam újraegyesülése is.

A sokat szenvedett szír keresztény közösségeknek Assad hatalomban maradása és a kormányerők győzelme életbevágóan fontos kérdés. Nem véltetlen, hogy nagy részük már most optimistán néz a jövő elé, ugyanis a háború előtti szekuláris állam helyreállása garancia lenne arra, hogy Szíria majdnem 2000 éves keresztény múltja ne tűnjön el a történelem süllyesztőjében és egyszer még újra virágzó közösségekben élhessenek Krisztus követői abban az országban, melyben a világon elsőként lett államvallás a kereszténység.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑