Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 11. 10.

Ezrek élete forog veszélyben a gázai kórházakban

2023. 11. 10.

Be kell szüntetni a gázai kórházak rombolását – hangoztatta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken. Egyben hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer már arra a pontra jutott, ahonnan nincsen visszatérés, ezrek élete forog veszélyben.

“Elviselhetetlen a gázai kórházak lerombolása, amelyet be kell szüntetni. Polgári személyek – paciensek és egészségügyi dolgozók – ezreinek élete forog veszélyben” – hangsúlyozta közleményében William Schomburg, az ICRC gázai képviseletének vezetője.
Az ICRC felszólított a gázai egészségügyi létesítmények, a paciensek és az ápoló személyzet sürgős megvédésére.

“A túlterhelt, a szállításokból kifogyott és egyre veszélyesebb helyzetben lévő gázai egészségügyi rendszer eljutott arra a pontra, ahonnan már nincsen visszatérés, a helyzet ezrek életét veszélyezteti, sebesültekét, betegekét és a belső menekültekét” – mutatott rá a szervezet, kiemelte, hogy kórházak és mentők rongálódtak meg súlyosan a támadások miatt.

Az ICRC szerint a munkatársai, miközben alapvető egészségügyi felszereléseket osztottak a gázai egészségügyi intézményeknek, “rettenetes jelenetek tanúi voltak, amelyek csak súlyosbodtak az ellenségeskedések fokozódásával”.

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a háború kezdete óta bírálja a kórházakat és mentőket ért légicsapásokat és tüzérségi támadásokat.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórházakat használja fel a támadásokhoz és az alagutak elrejtéséhez, amit a palesztin mozgalom tagad és cáfolja a cionista vádakat.

,

A Gázai övezet legnagyobb kórházát, a gázavárosi Sifa kórházat “már elárasztották a betegek, emellett családokat fogad be, akik elvesztették otthonukat a konfliktus miatt” – közölte az ICRC, amely emlékeztetett arra, hogy kórházak közelében végrehajtott minden katonai művelet során figyelembe kell venni a polgári személyek jelenlétét, akiket véd a nemzetközi emberiességi jog.

A Hamász szerint tizenhárman haltak a Sifa kórházban egy légicsapásban, amelyet mind a palesztin szervezet, mint a létesítmény igazgatója Izraelnek tulajdonított. A kórházigazgató szerint pénteken egy gázavárosi iskola – ahol szintén menekülteket fogadnak be – ellen végrehajtott légitámadás után mintegy ötven holttestet szállítottak el.

Az izraeli hadsereg, amely egyelőre nem reagált a palesztin állításokra, annyit közölt, hogy egyik hadosztálya fontos hadműveleteket hajtott végre a kórház közvetlen közelében.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑