Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irak

2018. 08. 03.

Ezrek várnak művégtagra az iraki Moszulban

2018. 08. 03.

Moszulban több mint négyezren várnak végtagprotézisre. Szulajmanijah rehabilitációs központjában húsz év alatt több mint ötezer ember kapott végtagpótlást.

Egy olasz civil szervezet 1998-ban nyitotta meg a létesítményt az iraki Kurdisztánban, az Iránnal határos területen, amelyet elborítanak a taposóaknák, az 1980-as iráni-iraki háború és az 1991-es öbölháború gyilkos örökségei.

A páciensek ma Irakból, Iránból és Szíriából is érkeznek. Irakon belül egyre többen és többen Moszulból.

“Leggyakrabban térd alatti amputáción átesett betegeink vannak. Akadnak karamputációs eseteink is, de azok ritkábbank, a kezek amputációja még inkább. Kivétel nélkül a felrobbant aknák miatt” – mondja Musztafa Hawar, az iraki koordinátor.

Mindössze néhány hónappal azután, hogy véget ért a moszuli konfliktus, több mint 4800 amputált végtagú páciens neve sorakozott a várólistán. Közülük eddig mindössze kétszázan kaptak protézist.

Ami még elkeserítőbb adat: legkevesebb ezer olyan beteg lehet, akit még csak nem is regisztráltak.

Egy protézissal már nem annyira kiszolgáltatott a csonkolt végtagú ember, de régi életét közel nem kapja vissza vele. A központ speciális szakképzésre is lehetőséget nyújt, hogy a művégtaggal is minél hatékonyabban tudjonak korábbi szakmájukban dolgozni.

Ahmed Karim Mahmud, aki most fejezett be egy ilyen átképzést, arról mesél, hogy ezentúl asztalosként fog dolgozni, miután a elveszítette egyik lábát, és így már képtelen volt korábbi munkáját végezni.

A korábbi páciensek közül sokan ácsnak tanultak, illetve a szabóság és a bőrdíszművesség is népszerű szakma, amelyet egy ilyen baleset után választanak.

Az átképzés öt hónapos, és utána némi anyagi támogatást is kapnak, hogy beindítsák az új üzletet. Már több mint háromszáz vállalkozás indult így el.

Gulastan Nazim Ahmed szabónak tanul. Ahogy mondja, négyéves volt, amikor aknára hajtott a kocsi, amiben szüleivel ült. Azt mondja, szerencsésnek tartja magát, mert mindig is szabó szeretett volna lenni.

Csak az iraki Kurdisztánban az elmúlt 25 évben megközelítőleg 14 ezer taposóakna-baleset következett be, több mint hatezer esetben okozva sebesülést.

Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑