Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 14.

Ezt kérte a szaúdi koronaherceg Párizstól

2016. 03. 14.

A francia elnök, Francois Hollande személyesen nyújtotta át az előző szerdán a Francia Köztársaság Becsületrendjét a szaúdi koronahercegnek, Mohammad bin Nayefnek, annak legutóbbi párizsi látogatása során, titokban. A Becsületrend a legmagasabb kitüntetés Franciaországban.

Hollande azonban mindezt anélkül tette hogy az elnöki hivatal közleményében megemlíttette volna ezt az eseményt – az elnökség a titkos átadó igaz voltát csak azután ismert el, hogy két nappal később a francia sajtó kiszagolta azt. Az esemény egy tüntetési hullámot indított el Párizsban, melyben mind politikai, mind emberjogi szervezetek résztvettek.

A Causett magazin által írt beszámolóban az állt, hogy a szaúdi koronaherceg kérte meg a francia hatóságokat, hogy tüntessék ki annak érdekében, hogy pozitívabbá tehesse a nemzetközi elismertségét.

Bertrand Besancenot, a rijádi francia nagykövet, e-mailben kérte Hollande közel-keleti ügyekért felelős tanácsadóját, David Kafasht, hogy Franciaország adja oda a kitüntetést Bin Nayefnak a róla a francia sajtóban kialakult negatív kép ellenére, hogy javíthassák a herceg nemzetközi megítélését.

Hollande lépését számos francia politikus bírálta, számon kérve francia vezetőséget, hogy vajon megérdemli-e a Becsületrendet egy olyan ember, akinek a hazájában évente százakat fejeztetnek le, és aki cseppet sem törődik az emberi jogokkal.

Említésre méltó, hogy a híres francia színésznő, Sophie Marceau ugyanezt az érdemrendet elutasította arra hivatkozva, hogy szerinte a kitüntetés nem tükrözi többé a francia értékeket.

Szintén érdemes feleleveníteni, hogy 2014-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adta át Orbán Viktor a Parlamentben Al-Valid bin Talal bin Abdel-Aziz Al Szaúd hercegnek. A különbség az akkori és a mostani eset között csak az, hogy emiatt akkoriban senki sem tiltakozott, annak ellenére sem, hogy Al-Talal kezében van az arab és muszlim médiumok nagy része, amiről már akkorra is bebizonyosodott, hogy jelentős szerepük volt az „Arab Tavasz”-ként emlegetett véres eseménysorozatnak a kirobbantásában.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑