Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 12. 19.

Facebook bejegyzésért ítélték három évre a kopt Adelt

Újabb részletek derültek ki Abd Adel Bebawy letartóztatása és börtönbe vetése kapcsán. Az eseményekről pár napja az S4C.news portál számolt be.

Az egyiptomi bíróság három év börtönre ítélte a kopt keresztény Abd Adelt, miután első fokon bűnösnek találták “az iszlám megsértésében”.

A 43 éves menbali férfit egy júliusi Facebook-bejegyzése miatt vonták felelősségre. A posztban Adel Mohamedet és Jézust hasonlította össze. Ezt követően a menbali muszlimok panaszt tettek a szomszéd város, Matai rendőrségén. Adelt július 6-án tartóztatták le. Előzetes letartóztatását követően az ügyvédje úgy nyilatkozott: ha bűnösnek találják, akár öt évet is kaphat.

A letartóztatás utáni órákban a muszlim tömeg koptok házaira rontott rá, s a helyzet azóta sem csillapodott.

A helyi biztonsági erőket a helyszínre vezényelték, hogy visszaállítsák a rendet, a koptok pedig a házaikba zárkóztak az életüket féltve.

A 90 zavargásban részt vevő ember nagy részét előállították garázdaság, a keresztények házainak megrongálása, lázadáskeltés és a rendőrségre való támadás vádjával. Július végén, egy “közösségi békülési ülést” követően azonban szabadon engedték az elkövetőket.

Adel egyik rokona így nyilatkozott a World Watch Monitornak: “Abdo egy egyszerű ember. Az a munkája, hogy a misékre való kenyeret (ostyát) készíti. Ő egy nagyon alázatos ember, akit az egész templomi közösség szeret. Nem ír és olvas valami jól, és a Facebook oldalát sem kezeli túl jól, aminek köszönhetően van most a falu ebben a krízishelyzetben.”

Minya kormányzóságban az elmúlt hónapokban máshol is történtek hasonló jellegű zavargások. Augusztusban is koptok házait támadták meg, miután rájöttek, az egyikük otthonában gyűlnek össze imádkozni, lévén, hogy nincs templom a falujukban.

Még ugyanebben a hónapban a luxori kormányzóságban lévő kopt egyházmegye nyolc templomát zárták be, míg az épületek hivatalos elismertetését intézték. A zavargások miatt az elismertetési eljárás véghezvitele teljesen ellehetetlenült, mivel a biztonsági tényezők nem felelnek meg az engedélyek kiadásához.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán Forrás és kép: World Watch Monitor, IBTimes

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑