Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 12. 19.

Facebook bejegyzésért ítélték három évre a kopt Adelt

2018. 12. 19.

Újabb részletek derültek ki Abd Adel Bebawy letartóztatása és börtönbe vetése kapcsán. Az eseményekről pár napja az S4C.news portál számolt be.

Az egyiptomi bíróság három év börtönre ítélte a kopt keresztény Abd Adelt, miután első fokon bűnösnek találták “az iszlám megsértésében”.

A 43 éves menbali férfit egy júliusi Facebook-bejegyzése miatt vonták felelősségre. A posztban Adel Mohamedet és Jézust hasonlította össze. Ezt követően a menbali muszlimok panaszt tettek a szomszéd város, Matai rendőrségén. Adelt július 6-án tartóztatták le. Előzetes letartóztatását követően az ügyvédje úgy nyilatkozott: ha bűnösnek találják, akár öt évet is kaphat.

A letartóztatás utáni órákban a muszlim tömeg koptok házaira rontott rá, s a helyzet azóta sem csillapodott.

A helyi biztonsági erőket a helyszínre vezényelték, hogy visszaállítsák a rendet, a koptok pedig a házaikba zárkóztak az életüket féltve.

A 90 zavargásban részt vevő ember nagy részét előállították garázdaság, a keresztények házainak megrongálása, lázadáskeltés és a rendőrségre való támadás vádjával. Július végén, egy “közösségi békülési ülést” követően azonban szabadon engedték az elkövetőket.

Adel egyik rokona így nyilatkozott a World Watch Monitornak: “Abdo egy egyszerű ember. Az a munkája, hogy a misékre való kenyeret (ostyát) készíti. Ő egy nagyon alázatos ember, akit az egész templomi közösség szeret. Nem ír és olvas valami jól, és a Facebook oldalát sem kezeli túl jól, aminek köszönhetően van most a falu ebben a krízishelyzetben.”

Minya kormányzóságban az elmúlt hónapokban máshol is történtek hasonló jellegű zavargások. Augusztusban is koptok házait támadták meg, miután rájöttek, az egyikük otthonában gyűlnek össze imádkozni, lévén, hogy nincs templom a falujukban.

Még ugyanebben a hónapban a luxori kormányzóságban lévő kopt egyházmegye nyolc templomát zárták be, míg az épületek hivatalos elismertetését intézték. A zavargások miatt az elismertetési eljárás véghezvitele teljesen ellehetetlenült, mivel a biztonsági tényezők nem felelnek meg az engedélyek kiadásához.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán Forrás és kép: World Watch Monitor, IBTimes

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑