Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 02. 01.

Február végére megszűnhet az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége

2024. 02. 01.

Amennyiben nem születik döntés pénzügyi támogatásának helyreállításáról, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) február végéig kénytelen lesz megszüntetni a közel-keleti térségben, azon belül a Gázai övezetben folytatott tevékenységét – jelentette ki csütörtökön Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője.

Számos ország – köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán és Kanada – azt követően jelentette be a szervezetnek nyújtott pénzügyi támogatása felfüggesztését, hogy az izraeli hírszerzés állítása szerint  az ENSZ Gázai övezetben működő segélyszervezetének 12 tagja közvetve vagy közvetetten részt vett a Hamász tavaly október 7-i, Izrael elleni thadműveletben.

A cionisták által írt dokumentum továbbá azt is feltételezi, hogy a segélyszervezet összesen 190 tagja egyben a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezetnek is tagja.

Ezek után csupán néhány állam vállalta, hogy az UNRWA-nál zajló vizsgálat idején is folytatja a gázai palesztinok segélyezését, így Norvégia, Törökország, Írország, valamint szervezetként az Európai Unió is így döntött.

Segélyszervezetek és az ENSZ fő humanitárius szervezeteinek vezetői a héten arra kérték a nemzetközi közösség tagjait, hogy folytassák az UNRWA finanszírozását, amelynek megszüntetése – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerdai felszólalása szerint – katasztrofális következményekkel járna a 2,2 milliós gázai palesztin lakosság számára.

A háborús bűncselekményekkel vádolt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ Izraelbe látogató küldöttségéhez intézett szavait megismételve szerdán felszólította a világszervezetet az UNRWA megszüntetésére.

Az 1949-ben létrehozott, jelenleg mintegy 30 ezer palesztint foglalkoztató ügynökség a Jordániában, Libanonban, Szíriában, Ciszjordániában és a Gázai övezetben regisztrált mintegy 5,6 millió palesztin menekült támogatásán, védelmén és legalapvetőbb szükségleteik fedezésén dolgozik.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑