Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 05. 21.

Fegyvergyártó cégek profitálnak az iráni fenyegetésre épített kampányból

2015. 05. 21.

Az Irán jelentette állítólagos veszélyre építve több millárd dollárral növelték az amerikai fegyvergyártók az értékesítéseiket az olajban gazdag közel-keleti államokban.

Az elmúlt öt évben a Perzsa-öböl arab országainak amerikai fegyverimportja 70% -kal az egekbe szökött, számolt be a The Guardian. Szaúd-Arábia egyedül 90 milliárd dollárt fizetett ki amerikai fegyverkereskedelmi cégeknek 2010 és 2014 között, állítja a Kongresszusi Kutatószolgálat (CRS) egy új jelentésében (pdf), kiegészítve azzal, hogy a szaúdiak a világ legnagyobb importőrei az amerikai fegyvereknek.

A biztonsági együttműködés megerősítéséről állapodott meg múlt héten csütörtökön Camp Davidben az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagállamának vezetőivel Barack Obama amerikai elnök. Az elnök közölte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az GCC-országok (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar) biztonsága mellett, ezért az ENSZ Alapokmánya alapján minden eszközt igénybe fog venni – beleértve a katonai erő alkalmazását is -, ha ezen államok szuverenitását vagy területi épségét támadás vagy fenyegetés érné.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államok a biztonsági együttműködés – egyebek között a közös hadgyakorlatok, a kiképzés, a hírszerzési információcsere és a hajózás biztonsága – fokozása mellett segíteni fogja ezen országokat védelmi képességük megerősítésében, továbbá a tárgyalásokról kiadott közös közlemény értelmében az Egyesült Államok és a hat arab ország együtt fog működni Irán térségbeli “destabilizáló tevékenysége” ellen, és Washington fel fogja gyorsítani a GCC-országokba irányuló fegyverszállításokat.

Alex Kane az AlterNet-nél négy vezető amerikai védelmi céget választott külön, akik az elmúlt években hatalmas haszonra tettek szert az iráni katonai tervek miatt aggódó perzsa-öbölbeli országoknak fegyverrendszerek és lőszerek eladásával.

A Boeing az Egyesült Arab Emírségeknek (EAE) és Kuvaitnak C-17 harcászati teherszállító feladatkörre kifejlesztett repülőgépeket adott el összesen több mint 1 milliárd dollár értékben. A cég további 10 milliárd dollár értékben adott el high-tech rakétákat Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségek, és 23 milliárd dollárért biztosított Apache harci helikoptereket Katar számára, további 30 milliárd dollárért pedig a szúdiaknak 84 F-15 vadászgépet értékesített, amelyekre állítólag előre ezer-ezer bombát szereltek fel.

Kane szerint a Raytheon 1 milliárd dollár értékben kötött szerződést 2013-ban Szaúd-Arábiával 15.000 páncéltörő rakéta eladásáról, ezen felül 600 millió dollárért értékesített a szaúdiaknak C4I, azaz kommunikációs, automatizált információs, illetve felderítő rendszert, amely a parancsnokot segíti a csapatok tevékenységének tervezésében, irányításában és ellenőrzésében. A Raytheon is eladott 23 milliárd dollárért Apache-okat Katarnak, amely ország 1,7 milliárd dollár értékben Patriot rakétákat is vásárolt a fegyverkereskedő cégtől.

2008-ban a Raytheon az Egyesült Arab Emírségeket 3,3 milliárd értékben látta el Patriot rakétákkal, és öt évvel később összehozott egy 2 milliárd dolláros üzletet Ománnal, légitámadások elleni földi telepítésű védelmi rendszer eladásáról.

A Lockheed Martin magához képest is jól teljesített, közel 4 milliárd dollárért adott el nagymagasságú hadszíntéri rakétavédelmi rendszert, azaz Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) rendszert az Egyesült Arab Emírségeknek. Irán ellen fegyverkezve további 600 millió dollár értékben vásárolt Oman egy tucat F-16C/D vadászgépet a cégtől, és 22 millió dollárért pedig a szaúdiak az Apache helikopter flották támogatásához.

A helikopter gyártó Sikorsky Aircraft 30 millió dollárért készített 12 Black Hawk-ot Szaúd-Arábiának, és 270 millió dollárért koreszerűsítette az Egyesült Arab Emírségek helikopter parkját.

Az amerikai védelmi cégek nem tartanak attól, hogy elveszíthetik Szaúd-Arábiát, mint az egyik legnagyobb kereskedelmi partnerüket. A CRS szerint Washington katonai és biztonsági kapcsolatai Szaúd-Arábiával mélyen gyökereznek, és valószínűtlen, hogy ez egyhamar változni fog. Ők “rögzítettek egy hosszú távú katonai kiképzési prorgamot, kiegészítve a folyamatban lévő nagy értékű fegyvereladásokkal, és az új kritikus infrastruktúra biztonsági együttműködéssel és terrorizmus ellenes kezdeményezéssel” – tartalmazza a CRS jelentése. “Kapcsolataikat bonyolult és költséges lenne mindkét oldalon teljesen megtörni vagy lecserélni.”

De ez nem akadályozta meg Salman szaúdi királyt, hogy több másik arab monarchiával együtt bojkottálják a legutóbbi USA-Öböl-menti Arab Országok csúcstalálkozóját, melynek Obama elnök volt a házigazdája. A visszautasítás úgy könyvelhető el, hogy a nemtetszésüket fejezték ki, amiért Obama folyamatos tárgyalásokat folytat Iránnal annak nukleáris programjáról.

CRS jelentés itt.

Orientalista.hu – Tia (persianews, allgov.com)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑