Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 08. 27.

Fél évszázad után aknamentesítették a Jordán folyó menti ferences kolostort

2018. 08. 27.

Újra megnyitja kapuit a zarándokok előtt az a ferences kolostor, ami több mint ötven évvel ezelőtt aknásítottak el és azóta szinte senki nem látogathatta meg, csak II. János Pál pápa. A kolostort régen fontos zarándokhelyként jegyezték, mivel csak négyszáz méterre van attól a helytől, ahol Jézus Krisztus megkeresztelkedett.

A kolostor a Szentföld egyik legrégebbi ferences intézménye a Qasr el Yahud vagyis a Zsidók Palotájaként nevezett vidéken fekszik.

A palesztin-izraeli konfliktus kitörése előtt ezrével zarándokoltak a kolostorba a hívő keresztények. Miután Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Ciszjordániát, a kolostor körülötti ötvenöt hektáros terület aknamezővé változott. A szerzeteseket 1968 januárjában evakuálták a kolostorból. Azóta senki nem járt az épületben, kivéve Szent II. János Pál pápát aki 2000-ben tett látogatást a Szentföldön és az izraeli hadsereg egy kis ösvényt nyitott meg az aknamezőn, hogy a pápa eljusson a kolostorig.

.

Bár a történelmi kolostor Ciszjordániához tartozik, mégis az izraeli hatóság ellenőrzése alatt áll, ezért az aknamentesítési hozzájárulást is Tel-Aviv adta ki.

A Halo Trust szervezetnek köszönhetően ötven év után a történelmi ferences kolostor ismét megnyitotta kapuit a zarándokok előtt.  A civil szervezet aktivistái már több keresztény szent helyen végzetek aknamentesítési munkálatokat.

A projektet 2016 nyarán indították el. James Cawen, a Halo Trust vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott, hogy a munkálatok közel négy millió dollárba fognak kerülni és becslések szerint háromezer gyalogsági aknát kell majd hatástalanítani.

A munkálatok a kolostor teljes területére kiterjedtek, beleértve a hozzátartozó ötvenöt hektárt is. A műveletben részt vettek az az izraeli hadsereg tűzszerészei is.

Forrás: S4C.news – Kassab Adonis, Fotók: CNN, CBSnews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑