Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2015. 11. 17.

Feláldozta magát “Zuckerberg” oltárán

2015. 11. 17.

” A Párizsban történt eset nem egyedülálló jelenség, a világban rendszeresen történnek ehhez hasonlók,”

….. és

” miközben a NEMZETKÖZI sajtó címlapjait eltakarják a Párizsban történt terrortámadással kapcsolatos hírek, eközben a nyilvánosság még csak nem is hall arról, hogy Bejrútban szinte ezzel megegyező módon végrehajtott, nagy számú civil halálos áldozattal járó robbantások történtek.”

Azoknak, akik azzal érvelnek, hogy “ott mindig ölik egymás”, ki kell hangsúlyozni: “a Libanonban történt robbantásos merénylet az eddigi legsúlyosabb támadás volt, amit az ország át kellett éljen a több mint két évtizede véget ért polgárháború óta.”

A “nemzetközin” van a hangsúly. A nemzetközi sajtón. Mert a “nemzetközi” jelentésében nincsen távolság vagy közelség. A nemzetközinek egységesen átfogónak kellene lennie.

Ez volt a gondolatmenet végső konklúziója az fb francia trikolor felajánlásának.

Innentől minden józanul és értelmesen gondolkodó embernek nyilvánvalóvá kell váljon, hogy az fb bármennyire is “multikiulti”, egyáltalán nem semleges és pártatlan, irányelvet és irányvonalat, szellemiséget képvisel, ami folyamatosan hat és befolyásolja a felhasználókat, a világ embertömegeit.

A felajánlás alapvetően kérés, a manipuláció rendkívül finom eszköze.

“Én csak felajánlottam, te döntöttél!” – mondja ártatlanul a facebook.

“Egyszerű volt. Kaptak az fb-től egy konzerv együttérzést, csak egy gombot kellett megnyomni.

Nem kell gondolkozni, időt tölteni vele.

Trikolor, együttérzés, pipa!

Mára jó ember voltam.

Végül is kiraktam, mi kell még?” ( Kühne Tamás kommentelő )

Ez nem azt jelenti, hogy a francia terroresemény ártatlan áldozatai nem érdemelnek együttérzést, és nincs jogában bárkinek is kifejezni a szolidaritását velük vagy a francia néppel, koránt sem!

És nem is azt jelenti, hogy az együttérző emberek ostobák vagy buták! Egyáltalán nem. A dolognak ez az oldala teljesen emberi, természetes és jó, és semmiféle kritikai észrevételt nem tűrhet el, mert teljes mértékben Emberi.

Hanem az jelenti a legnagyobb problémát, hogy hihetetlen nagy hatalom van a facebook kezében, amivel befolyásolni tudja az emberek szolidaritását, érzelmeit, emócióit, és képes arra, hogy ezt irányítottan, igény szerinti csatornába terelve tegye láthatóvá.

A francia trikolort használók egyetlen kattintással olyan statisztikát adtak a facebooknak, valamint olyan részletes profilozást kaptak, aminek kiértékelésével irányíthatókká válnak a közeljövőben.

Nemrég, Angela Merkel arra kérte Mark Zuckerberg, hogy találjon ki valamit a facebook, hogy cenzúrázza a migránsellenességet Európában.

Arra kérte a facebook tulajdonosát, hogy a szabad, liberális Európában, kultúránkban, keret közé legyen szorítva, irányított legyen a vélemény nyilvánítás a legnagyobb globális közösségi oldalon.

” a Párizsban történt eset nem egyedülálló jelenség, a világban rendszeresen történnek ehhez hasonlók,”

De mért ebből a felajánlásból lehetett csak választani?

Innentől a világ minden zászlójára lesz egy applikáció, ha valaki szolidáris akar lenne egy adott nemzettel?

A facebook francia? A facebook európai? A facebook atlantista?

A facebook mi?

A jövő társadalma alávetette magát a virtuális térben egy olyan erőnek, aki képes arra a finom befolyásra, hogy az egyén egyetlen egy klikkel megváltoztassa “személyiségét”, “profilképét”, “egyéniségét”, miközben úgy érzi, hogy ez teljesen személyes egyéni döntése volt.

A jövő társadalma feláldozta “identitását” a világ legnagyobb közösségi portálján teljesen “tudat” alatt, számára is észrevétlenül.

Feláldozta magát “Zuckerberg” oltárán.

… és ez még csak a kezdet!

Orientalista.hu – Siroi Isi

Megosztom:

,
Back to Top ↑