Cadmus fordítás Cadmus
Energia

2018. 11. 20.

Felavatták a Török Áramlat utolsó tengeri szakaszát

2018. 11. 20.

Az orosz és török elnök a földgázvezeték utolsó fekete-tengeri szakaszát egy isztambuli ceremónia keretében avatta fel. Az orosz elnök hangsúlyozta ezzel a török-orosz kapcsolatok minőségét, majd elmondta, Törökország ezzel a földgáz fontos központjává válhat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn egy isztambuli ceremónia keretében avatta fel a Török Áramlat földgázvezeték utolsó fekete-tengeri szakaszát. Az orosz és a török államfő videón keresztül kapcsolódott ahhoz a külső helyszínhez a Fekete-tenger török partjainál, ahol a Pioneering Spirit nevű hajó a vezeték utolsó métereit is a vízbe eresztette.

Erdogan a kongresszusi központban tartott rendezvényen bejelentette: a vezeték a 2019-es teszteket követően áll majd készen az üzembe helyezésre. Egyúttal hangsúlyozta: tiszteletben kell tartani, hogy az egyes országok adottságaikhoz mérten mely államokból fedezik földgázszükségleteiket.

Mint fogalmazott: Törökország számára Oroszország olyan megbízható barát, amellyel hosszú távon együtt tud működni. A két fél célja az, hogy a kereskedelmi forgalmat 100 milliárd dollárra növelje – tette hozzá.

Magyarországot is innen látnák el

Putyin kiemelte: ez a projekt azt jelzi, hogy milyen szinten áll az orosz-török együttműködés. Az orosz elnök ugyanakkor hangoztatta: a vezeték Törökországot a földgáz fontos központjává teszi.

Az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött kormányközi megállapodást. A vezeték két ága közül az egyik Törökországot, a másik pedig a tervek szerint Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látná el orosz földgázzal.

Törökországban a Török Áramlat egyebek mellett hozzájárul Isztambul, Bursa és Izmir nagyvárosának energiaellátásához is. A Gazprom orosz gázipari cég által lefektetett fekete-tengeri szakasz több mint 900 kilométer hosszú. A Török Áramlat két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz.

Jelentős megállapodás

Nagy tervek, nagy ceremónia – így lehetett jellemezni az ünnepi átadót Tarik Demirkán, a Türkinfo Hírportál főszerkesztője szerint. Az M1 Ma est című műsorában elmondta, ez az átadó a két ország közötti közös jövő egyfajta előrevetítése és felrajzolása volt.

A főszerkesztő szerint nagy terveket szövögetnek a két ország vezetői.

Hozzátette: a Török Áramlat tengeralatti részét rendkívül hamar befejezték, ami nagy sikernek tekinthető. Elmondása szerint a teljes kapacitással való működés során évi 35 milliárd köbméter földgázáramlást fog lebonyolítani.

Tarik Demirkán elmondta azt is, a Török Áramlat függetleníteni fogja az országot más forrásoktól, ami nagy lehetőséget jelent számára. Ezáltal energiahatalommá válhat Törökország, stabil jövedelemforrást is jelent – mondta.

A Török Áramlat sikeres véghezvitele egy régi terv mérföldkövét valósítja meg – jelentette ki Tarik Demirkán, majd hozzátette: komoly terveik vannak az orosz-török feleknek, aminek egyik célja egy magas forgalom.

Szíriáról is szó esett

A két párhuzamosan futó vezeték néhol több mint két kilométeres mélységben fekszik. Átmérőjük egyenként 81 centiméter, falaik vastagsága pedig négy centiméter. A különleges acélból készült vezeték egy-egy eleme 12 méter hosszú és 9 tonna tömegű. A Török Áramlat az északnyugat-törökországi Kiyiköy településnél éri el a török partokat.

Putyin isztambuli látogatása során külön is tárgyal Erdogannal. A témák között a kétoldalú kapcsolatok, valamint a térségbeli helyzetet érintő kérdések, a többi között a szíriai válság rendezésének ügyei is szerepelnek. A felek minden bizonnyal egyeztetnek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑