Cadmus fordítás Cadmus
Energia

2024. 01. 24.

Felavatták az orosz építésű atomerőmű negyedik blokkját Egyiptomban

2024. 01. 24.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök ma videokapcsolaton keresztül avatta fel az egyiptomi dambaai atomerőmű új blokkjának építését, miközben Moszkva globálisan előmozdítja nukleáris ambícióit.

Az atomerőművet az orosz állami Roszatom építi, 30 milliárd dollárba kerül majd, és négy atomreaktor lesz benne, összesen 4,8 gigawatt kapacitással.

Az egyiptomi állami média szerint a két elnök felavatta az atomerőmű negyedik, egyben utolsó blokkjának építését.

„A két ország közötti együttműködés folytatódik és fejlődik. Egyiptom közeli barátunk és stratégiai partnerünk” – mondta Putyin.

Egyiptom, amelynek 105 milliós lakossága egyre növekvő energiaigénnyel néz szembe, regionális energiaközponttá kíván válni, amely villamos energiát exportál a szomszédos országokba, és diverzifikálja energiaforrásait.

Sisi 2014-es elnöksége óta az országban többlet áramtermelő kapacitás alakult ki, de tavaly nyár óta áramszünetekkel néz szembe, mivel a hőhullámok miatt megnőtt a hűtési igény.

A villamosenergia-termelésre használt földgáz termelése is visszaesett, és Egyiptom egyes erőművekben környezetszennyezőbb fűtőolaj elégetéséhez folyamodik, miközben a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját próbálja fellendíteni, amely a nehezen megkeresett deviza fontos forrása.

“Az atomenergia bevezetése az energiamixbe…fontos a növekvő villamosenergia-igény kielégítéséhez” – mondta Sisi.

Moszkva és Kairó 2015-ben írt alá megállapodást, amelynek értelmében Oroszország atomerőművet épít Egyiptomban, Oroszország pedig kölcsönt nyújt Egyiptomnak az építési költségek fedezésére.

Oroszország máshol is segíti az atomerőmű-építési projektek megvalósítását, így például a dél-indiai Tamil Nadu államban található  Kudankulamban, Magyarországon Pakson és a törökországi Akuyuban.
Az orosz állami tulajdonú Rosatom atomenergia-vállalat Kínában és Bangladesben is működik.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑