Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Gazdaság

2017. 12. 21.

Félelmetes mennyiségű pénzt költ el jövőre Szaúd-Arábia

2017. 12. 21.

Szaúd-Arábia gazdaságát nagyon megviselte az olaj árfolyamának ingadozása. A recesszióból most egy rekordnak számító, gazdaságélénkítő csomaggal menekülne az arab állam. Fontos lépés lesz a munkanélküliség és a korrupció csökkentése is.

Szaúd-Arábia közzétette a jövő évre vonatkozó költségvetését. Az abban foglalt számok óriásiak, még szaúdi mértékkel is rekord nagyságúak.

Az összesen 261 milliárd dollár nagyságú költségvetés célja, hogy az arab ország gazdasági növekedését meggyorsítsa, és kirántsa a recesszióból.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint 52 milliárd rijállal (13,8 milliárd dollárral) lesz nagyobb a 2018-as büdzsé, mint a tavalyi volt.

Az elmúlt három évben ez az első gazdaságélénkítő költségvetés, és a jövő évi büdzsé figyelembe veszi Mohemed bin Szalmán koronaherceg modernizációs törekvéseit is.

A szaúdi gazdaság 2014 óta szenved, akkor omlott össze a kőolaj világpiaci ára, és a 100 dollár feletti hordónkénti árfolyamról 30 dollár alá süllyedtek az indexek.

Azóta, bár a termelés vágásával próbálja az OPEC csökkenteni a kínálatot, de az árfolyam így is csak nagyon nehezen kúszott vissza a 60 dolláros szintre.

A recesszió miatt az országnak vissza kellett fognia a kiadásait.

Szaúd-Arábia gazdasága 2017-ben 0,5 százalékkal csökkent, amely az olajpiaci hangulat mellett a privát szektor lassulásának is köszönhető.

A rijádi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2020 és 2023 között tervezik a költségvetési egyensúly visszaállítását, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is azt tanácsolta, hogy a kormány fogja vissza a megszorításokat, mert azok inkább lassítják a növekedést – írja a Financial Times.

Az előrejelzések szerint az ország gazdasága 2,7 százalékkal nőhet jövőre.

A királyságban a Vision 30 keretén belül (évi 30 millió turista 2030-ra), rengeteg új munkahelyet akarnak teremteni, mert a jelenlegi 12,8 százalékos munkanélküliségi rátát kívánják drasztikus csökkenteni.

Ez a kezdetben az építkezéseknek lesz köszönhető, de az így megteremtett új munkahelyek – sőt komplett városok – vélhetően sok embernek biztosítanak megélhetőségi lehetőséget.

A terv ugyan előremutató, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ország nem egyik napról a másikra fog megszabadulni olajfüggőségétől.

Így egy újabb törés az árfolyamban akár be is döntheti a szaúdi terveket, ezért a költekezést nem szabad túlzottan szabadjára engedni.

A rijádi kormány nem csak a Vision 30 keretein belül kívánja élénkíteni a gazdaságot, múlt héten például 19 milliárd dolláros csomagot jelentettek be. Ezzel a lakásvásárlásokat és a kisebb vállalkozásokat támogatnák.

A befektetési kedvet azzal is ösztönözte Szaúd-Arábia, hogy több vezetőt is eltávolított posztjáról, akiket korrupciós vádakra hivatkozva vettek őrizetbe a szaúdi hosszú kések éjszakáján.

Orientalista.hu – Origo

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑