Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 01. 25.

Felfüggeszthetik a palesztinok segélyezését

2018. 01. 25.

Az amerikai elnök csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után a svájci Davosban kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán.

Trump Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán.

”Tiszteletlenül viselkedtek a múlt héten, amikor nem fogadták a mi kiváló alelnökünket” – mondta Trump a Netanjahuval tartott találkozón.

“Százmilliókat adtunk nekik”, “és ezt a pénzt nem folyósítjuk többet, hacsak nem ülnek le és nem tárgyalnak a békéről” – jelentette ki az amerikai elnök.

Trump, aki a 48. Világgazdasági Fórum szünetében találkozott Netanjahuval, hangsúlyozta, hogy célja a közel-keleti béke megteremtése. Egyelőre nem világos, hogy Trump milyen támogatások felfüggesztéséről beszélt – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan mintegy 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították.

A fele pénzt már elvették

Washington január közepén már bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból. Trump szerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt amerikai elismerése – amely felbőszítette a palesztinokat – a békefolyamat továbbvitele érdekében tett lépés volt. ”A legnehezebb kérdés, amelyről tárgyalniuk kellett, Jeruzsálem státusa volt. Levesszük Jeruzsálemet a napirendről. Nem kell erről többet tárgyalnunk” – jelentette ki Trump.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (FLP) egyik magas rangú vezetője, Hanane Asraui az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy “az elnyomóval való találkozás nem a tiszteletlenség, hanem az önbecsülés jele”.

A palesztin elnöki hivatal szóvivője, Nabíl Abu Rudeina ismét elutasított minden alkudozást az amerikai közvetítésről, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza tavaly december 6-án tett bejelentését Jeruzsálem státuszáról.

”Az amerikai kormányzat továbbra is kizárja magát a tárgyalóasztaltól, ha nem vonja vissza azt a döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának” – mondta a szóvivő.

Az amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államot elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként Tel-Aviv helyett. Izrael ezt már régóta szerette volna elérni. Az arab világ és a nemzetközi közösség további nagy része viszont élesen bírálta a lépést. Trump bejelentése egyúttal szakítást jelentett azzal a több évtizedes amerikai állásponttal, hogy Jeruzsálem státusáról az izraelieknek és a palesztinoknak tárgyalások útján kell megállapodniuk. A palesztinok az Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálemet remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑