Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 06. 09.

Felfüggesztik a mentelmi jogát a kurd képviselőknek Törökországban

2016. 06. 09.

Eltemették a keddi isztambuli terrortámadás rendőr áldozatait. Összesen 12-en haltak meg a metropolisban, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant egy rendőröket szállító busz előtt a reggeli csúcsforgalomban. A merényletért senki nem vállalt felelősséget, de a kormány a kurd szeparatistákat vádolja.

Erdogan elnök máris egy olyan rendeletet hozott, hogy a kifejezetten mérsékelt kurd párt politikusainak felfüggeszti a mentelmi jogát. Ezt nem támogatta a legnagyobb ellenzéki párt, ezért a temetésen kormánypárti aktivisták kifütyülték a párt elnökét.

A kormányfő is megpróbálja politikai ellenfeleit belekeverni a terrortámadásba. Binali Yildirim azt mondta a török nép megoszthatatlan és büszkén harcol tovább.

A török kormánypárt és a kurdok között azután újult ki a harc, hogy tavaly bejutott egy mérsékelt kurd párt a parlamentbe. A kormány ezután kijárási tilalmakkal provokálta a kurd lakosságot, összecsapások indultak, erre vadászgépekkel bombázták a kurd városokat. A kurd szeparatisták pedig rendőrösöket támadtak meg.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑