Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 11.

Felgyújtott egy migráns egy katolikus templomot

2016. 08. 11.

Szombaton felgyújtott egy olasz templomot egy 14 éves migráns fiú. Először még véletlen balesetről beszéltek a hatóságok, de a biztonsági kamerák felvételei mindent elárultak – számolt be az esetről a La Stampa.

Lángra kapott a hétvégén a francia határhoz közel fekvő Saviglianóban a San Filippo Neri templom. Először még véletlen balesetről szóltak a hírek, de aztán kiderült a szomorú igazság, hogy ismét iszlamista támadás ért egy katolikus templombot, két héten belül másodszor.

Egy szemtanú elmondása szerint egy 14 év körüli arab kinézetű fiú az oldalkápolnában a gyertyákkal babrált, mielőtt lángra kapott volna az imaház. A biztonsági kamerák felvételei is a szemtanút igazolták. A szándékos gyújtogatást támasztja alá az is, hogy a tinédzser bezárta a templom ajtaját, majd ezután szándékosan gyújtotta meg az épületet, amelyben húszan tartózkodtak.

Az elkövetőt még aznap az utcán fogták el a rendőrök és torinói fiatalkorúak börtönébe vitték. Tettére nem adott magyarázatot. A templom egyelőre használhatatlan állapotba került.

Alig több mint két héten belül ez a második nyílt támadás egy katolikus templom ellen Európában. Július végén két az Iszlám Állammal szimpatizáló terrorista két férfi késekkel behatolt a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomába, ahol elvágták a 85 éves pap torkát, egy másik embert pedig súlyosan megsebesítettek.

A rituális támadásra Ferenc pápa is reagált. Egy hete a Keresztény Ifjúsági Világtalálkozóra tartva Krakkóba menet úgy nyilatkozott, hogy a világ háborúban áll, de ez nem vallások közötti háború”, majd hozzátette : „minden vallás békét akar. Mások akarnak háborút”.

Erre reagált az Iszlám Állam, ellentmondást nem tűrően. „Ez a háború a muszlimok és a hitetlenek nemzedéke között dúl. A parancs egyértelmű. Allah azt mondja: meg kell ölni a hitetleneket, majd a bálványokban hívőket, ahol csak rájuk találsz” – idézik az Iszlám Állam propagandafüzetében megjelenteket.

Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑