Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2018. 03. 02.

Felkeléstől tart a jordán miniszterelnök

2018. 03. 02.

Jordánia miniszterelnöke átszervezi kabinetjét, azok után, hogy a tiltakozók “felkelésre” készülnek.

Jordánia miniszterelnöke két év alatt hatodik alkalommal szervezi újra kabinetjét, miután tiltakozók azzal fenyegetőznek, hogy mindaddig „lázadni” fognak, amíg a kormány vissza nem vonja az ár- és adóemeléseket.

Hani Mulki vasárnap megtette az első lépést, és II. Abdullah király hivatalának főnökét, Jafar Hassant nevezte ki a gazdasági ügyekért felelős helyettes vezető tisztségére. Omar Malhas pénzügyminiszter és Ayman Safadi külügyminiszter tisztségükben maradtak.

Számos más kulcsfontosságú miniszteri tárcában, köztük a gazdasági, belügyi, a munkaügyi és a vízügyi tárcában is miniszteri személycserékre került sor.

Január végén a kormány 100% -kal növelte a kenyér árát, miután visszavonta a támogatásokat, amelyekkel megpróbálták volna orvosolni az adósságban fuldokló gazdaság helyzetét.

Százak gyűltek össze pénteken a fővárostól, Ammantól 30 km-re található Salt városában, hogy tiltakozzanak a gazdasági nyomás ellen, ezzel arra ösztönözve a hatóságokat, hogy mozgósítsák a rendőrségi megerősítést.

A korábbi áremelések miatt az egész országban zavargások törtek ki, ám pénteken a résztvevők soha nem látott módon kántálták a dühös szlogeneket: “Lázadni (intifáda) fogunk mindaddig, amíg az árak le nem mennek”. „A mi türelmünknek is vannak határai”.

Az országnak mintegy 35 milliárd dollár államadóssága van, ami a bruttó hazai termékének közel 90% -át teszi ki.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által felhatalmazva a miniszterelnök az év elején meredek ár és adóemeléseket vezetett be, az adósság csökkentésének érdekében.

Miközben tömegek hőzöngenek az áremelések miatt, a Reuters közölte, hogy az új alelnök szigorúbb megszorító intézkedéseket vezet be az IMF-vel egyeztetett hároméves program keretében, a célból, hogy 2021-re az adósságot a GDP 77% -ára csökkentsék.

Orientalista.hu – Vivkamar, Press TV

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑