Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 04. 28.

Felrobbantották a moszuli „órás templomot”

2016. 04. 28.

Április 24-én, vasárnap, más hírforrások szerint 25-én, hétfő hajnalban az iraki Moszul városában az Iszlám Állam szélsőségesei felrobbantották a domonkosok által fenntartott Csodatévő Szűzanya-, más néven „órás templomot”.

Az Iszlám Állam 2014. június 9-e óta tartja megszállás alatt a várost. Helyi hírforrások szerint a terrorszervezet dzsihadistái kiürítették a környéket, és minden értéket elvittek az épületből, ami mozdítható volt, majd felrobbantották a templomot.

13087294_1003917609643650_5852729027315071183_n

A káld pátriárkátus fájdalma

A káld patriarkátus közleményben fejezte ki fájdalmát az újabb pusztítás miatt, amelyet istentiszteleti helyen követtek el. Arra szólítják az iraki politikusokat, hogy gyorsan cselekedjenek a hiteles nemzeti kiengesztelődés előmozdításáért, amely megakadályozhatja a terrorizmus elharapózását.

A templom, amely 1872-ben épült, hozzátartozott a moszuli történelmi belváros látképéhez, főként jellegzetes harangtornyának köszönhetően. III. Napóleon felesége, Eugénia császárné hálás volt az Irakban élő domonkos szerzeteseknek a tífusz megfékezéséért tett erőfeszítéseikért, és támogatta a torony megépítését. A templom 2006-ban már „túlélt” egy támadást, amikor ismeretlen tettesek november 1-jén, mindenszentek ünnepén bombát robbantottak a templom kapujában.

Islamic-State-destroys-Mosuls-historic-Christian-Clock-Church

Moszul látképe a távolban az órás templommal, 1932

Ősi békeszimbólum volt

 „A templomtorony órájának ütései meghatározták fiatalságunkat, amikor Moszul még olyan város volt, ahol békében lehetett élni” – mondta el a Fides hírügynökségnek Luigina Sako nővér, a Szeplőtelen Szűz Mária Leányai Kongregáció káld nővéreinek római házfőnöke. „Emlékszem, hogy diákként, amikor fontos vizsgánk volt, mind elmentünk, keresztények és muszlimok együtt, hogy elvigyük kéréseinket a lourdes-i barlang másolatához, amelyet abban a templomban őriztek, és hogy muszlim barátaink is ismerték és úgy tisztelték, mint a Csodatevő Szűzanya templomát” – tette hozzá az apáca.

96318555_Mosul-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

Az órás templom egy 1920 körül készült fényképen

Moszul 2014 júniusa óta áll az Iszlám Állam megszállása alatt. A városban, amelyben többek között örmények, kurdok, arabok, asszírek, türkmének, jazidik; keresztények és muszlimok éltek együtt békében évszázadokon át, az Iszlám Állam módszeresen pusztította és pusztítja el a különböző vallási csoportok ima- és zarándokhelyeit, közöttük a Jónás próféta sírjaként tisztelt szentélyt is, amelyet a 8. században emeltek.

Louis Raphaël Sako iraki káld pátriárka a Vatikáni Rádiónak korábban úgy nyilatkozott: „Aggódunk örökségünkért is: Moszulban felgyújtottak és leromboltak 5. és 10. századból származó templomokat. Mindennek vége. Ha felrobbantanak egy modern templomot, építhetünk egy másikat, de a történelmi örökséget nem tudjuk visszaszerezni, pedig az nemcsak a keresztényeké, nemcsak Iraké, hanem az egész világé. Mindenkinek tennie kell valamit, a közönyös várakozás helyett.”

Tavaly márciusban a város Szent György-temploma esett áldozatul a dzsihadisták pusztításának, 2016 elején pedig a városban található legrégebbi, 6. században épült Szent Elizeus-monostort (Dair Mar Elia) rombolták le iszlám szélsőségesek.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Vatikáni Rádió, The Telegraph, United Press International)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑