Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2016. 07. 28.

Ferenc pápa: A világ háborúban áll

2016. 07. 28.

Az ötnapos lengyelországi zarándoklatra érkezett Ferenc pápa integet a krakkó-balicei repülőtéren tartott fogadási ünnepség után, 2016. július 27-én.

A világ háborúban áll, de ez nem vallások közötti háború – hangsúlyozta Ferenc pápa, akit a lengyel közszolgálati televízió tudósítója idézett, miután szerda délután az egyházfői gép leszállt a krakkó-balicei repülőtéren.

A tudósító szerint – aki azoknak az újságíróknak az egyike volt, akik a repülőgépen kísérték a pápát lengyelországi zarándoklatra  – a szentatya fájdalmát fejezte ki az utóbbi időben egyre gyakrabban ismétlődő európai támadások miatt, külön is említve a keddi normandiai késelés áldozatául esett lelkész tragikus esetét.

„A világ háborúban áll, mivel elvesztette a békét” – fogalmazott a katolikus egyházfő még a gép fedélzetén az őt kísérő újságíróknak, így a lengyel tévétudósítónak is. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem vallások közötti háborúról van szó, hanem az érdekek érvényesítéséért, a pénzszerzésért és az anyagi eszközök birtoklásáért folytatott háborúról. Minden vallás a békét óhajtja, mások azok, akik háborút akarnak.

Háborúk szerte a világban

Ferenc pápa megismételte azt a korábban már többször – egyebek között az idei januári békevilágnapi üzenetében is – hangoztatott fejtegetését, miszerint immár egyfajta harmadik világháború zajlik, csak éppen „darabokban”. Ezzel arra utalt, hogy a terrorcselekmények és tragikus következményeik, a helyi háborúk, az emberrablások, a személyek etnikai vagy vallási alapú üldözése most már kiterjed a világ minden részére.

A tévétudósító szerint az egyházfő azt a véleményét is megosztotta az újságírókkal, hogy a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra (IVT) érkező fiatalok reményt adnak a világnak. „Olyan dolgokat mondanak nekünk, amelyek örömöt és békét hoznak számunkra” – tette hozzá.

A migráció összetett jelenség

világ előtt álló mai kihívásokról szólva a pápa a „migráció összetett jelenségét” boncolgatta. „Ennek megoldása bölcsességet és irgalmasságot követel, hogy felülkerekedjenek a félelmen, és megvalósítsák a nagyobb jót” – mondta. Hangsúlyozta: elengedhetetlen a szolidaritás „az alapvető jogaiktól, így a hit szabad és biztonságos gyakorlásától megfosztott” emberekkel.

Nemzetközi együttműködést sürgetett annak érdekében, hogy sikerüljön orvosolni a konfliktusok és háborúk tragikus következményeit, annak a sok embernek a helyzetét, akik lakhelyük, hazájuk elhagyására kényszerültek.

Ferenc pápa ötnapos lengyelországi zarándoklatának fő célja a kedden megnyitott, vasárnapig tartó IVT-n való részvétel. A világtalálkozó a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik.  A programsorozat hétvégi csúcseseményeire – a Krakkó melletti Brzegiben létesített, Irgalmasság Kampuszának elnevezett mezőn szombaton kezdődő éjjeli virrasztásra és a vasárnapi szabadtéri pápai szentmisére – mintegy másfél millió résztvevőt várnak. Az ITV-t szigorú biztonsági intézkedések kísérik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑