Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 02. 08.

Ferenc pápa sajtótájékoztatója Abu-Dzabiból hazatérőben: A zsinatot követi a megegyezés a főimámmal

2019. 02. 08.

Február 5-én, kedden Ferenc pápa visszatért 27. apostoli útjáról, amelynek során fölkereste az Egyesült Arab Emírségeket. Abu-Dzabiban részt vett egy vallásközi találkozón, az Al-Azhar egyetem főimámjával együtt aláírt egy iszlám-keresztény nyilatkozatot a békéről és az emberi jogokról, majd a történelemben először pápai szentmisét celebrált az arab ország lakóinak. A kíséretében utazó újságíróknak a hazafelé tartó repülőúton beszélt az út gyümölcseiről.

Minden utazás történelmi

„Bár túl rövid volt az utazás, mégis óriási élmény volt. Azt gondolom, hogy minden utazás történelmi, és minden nap meg kell írnunk a hétköznapok történelmét. Egyetlen történet sem kicsi, minden történet nagy és méltó. Még ha csúnya is, a méltóság ott van elrejtve és mindig felszínre kerülhet”. Ferenc pápa ezekkel a szavakkal vezette be a beszélgetést a kíséretében utazó újságírókkal, akik ezután kérdéseket tettek föl neki. Hosszan ecsetelte a muzulmánokkal való párbeszédet, a vatikáni diplomácia szerepét az országok közti konfliktusok elsimításában, illetve kitért a nők elleni papi visszaélésekre is.

Előrelátó ország, amelyik a nevelésbe fektet

Ferenc pápa megosztotta benyomásait a sajtó képviselőivel. Egy modern országot, tiszta várost látott, amelyik sok népet befogad, és a jövőbe tekint, a gyermekek nevelésére nagy gondot fordít. Hogyan locsolják a virágokat ebben a sivatagban? A pápára nagy benyomást tett a víz problémája: igyekeznek ihatóvá tenni a tengervizet és a levegő vízgőztartalmát. Mindig új utakat keresnek, készülnek a kőolajkészletek kimerülése utáni időkre. Nyitott országgal találkozott a pápa, ami a vallásosságban is megnyilvánul: egy nyílt, párbeszédre hajló, testvéri, békés iszlámot talált Abu-Dzabiban. Aláhúzta a béketörekvést, a térségben zajló háborúk ellenére is. Nagy hatást tett rá a vallásközi találkozó, és dicsérő szavakkal méltatta a gyermekek digitális világban való védelmét.

A testvériségről szóló nyilatkozat egy év alatt készült el
Arra a kérdésre, hogy a jövőben miként alkalmazzák a testvériségről szóló nyilatkozatot, a pápa így válaszolt: A dokumentum hosszas elmélkedés és ima után készült el. Mind a főimám, mind a pápa és szakértő csapataik sokat imádkoztak azért, hogy ez a nyilatkozat elkészüljön. Jelenleg egyetlen nagy veszélyt lát a Szentatya: a pusztítást, a háborút, az egymás közötti gyűlölködést. Ha mi, hívők, nem vagyunk képesek kezet nyújtani egymásnak, átölelni, megcsókolni egymást és imádkozni is, akkor a hitünk vereséget szenved. Ez a dokumentum az Istenbe vetett hitből születik, aki mindenki Atyja, a béke Atyja. Elítél minden pusztítást, minden terrorizmust, attól kezdve, hogy Káin megölte testvérét. A nyilatkozat majdnem egy év alatt íródott, hagyták érlelődni.

Háborús konfliktusok: Jemen, Szíria

Péter utóda a béke követeként érkezett Abu-Dzabiba, ahol katonai repülőgépek sárga-fehér, vatikáni színeket húztak a levegőbe. Vajon ez nem furcsa? Ami pedig a jemeni békefelhívást illeti, milyen visszajelzések érkeztek a pápához és ezek közül melyek adnak reményre okot? – kérdezték tovább az újságírók a Szentatyát. Ő elmondta, hogy ez a fogadtatás szerinte a jó szándék gesztusa. A háborús problémákat illetően nehéz véleményt mondani két nap után, mivel kevés emberrel beszélt erről a témáról. Amit elmondhat, az az, hogy a békefolyamat elindításának szándékával találkozott.

Tükrözi a II. vatikáni zsinat szellemét

A pápa erre kifejtette, hogy ez a vád nemcsak a muzulmánokkal, de mindenkivel, az újságírókkal kapcsolatban is éri őt. Hozzátartozik a munkájához. A lényeges azonban az, hogy katolikus szempontból ez a dokumentum egy milliméterrel sem ment túl a II. vatikáni zsinaton. A nyilatkozat a zsinat szellemében készült. A döntés előtt a pápa megmutatta néhány teológusnak és a Pápai Ház tudós domonkos teológusának, aki jóváhagyta azt. Ha valaki rosszul érzi magát tőle, érthető, hiszen nem egy mindennapos dolog, nem egy visszalépés. Egy lépés előre, ami hatvan évvel ezelőtt indult, és a zsinatnak tovább kell fejlődnie. A történészek mondják, hogy egy zsinat 100 év alatt mutatja meg a hatását az egyházban, és most az út felénél tartunk. Az iszlám világban különböző vélemények léteznek, van, amelyik radikálisabb, van, amelyik nem az. A Muszlim Idősek Tanácsában volt legalább egy síita, és jól beszélt. Vannak nézeteltérések közöttük, de ez egy folyamat, és a folyamatoknak be kell érniük, akár a virágoknak vagy a gyümölcsnek.

A következő apostoli út célja: Marokkó

Alig zárult le az arábiai út, máris egy újabb iszlám országba készül a pápa: Marokkóba (2019. március 30-31. – a szerk). Ezzel kapcsolatban Ferenc pápa elmondta: egyes muzulmánok úgy nyilatkoztak, hogy a dokumentumot tanítani kellene az egyetemeken, legalábbis az Al-Azharon mindenképpen, és az iskolákban. Tanítani kell, nem előírni. Ami pedig a két utazást illeti, véletlen a közeli időpont. Eredetileg a marakeshi csúcstalálkozóra szeretett volna elmenni (2018 decemberében – a szerk.), de a protokoll miatt nem tehette anélkül, hogy meglátogatta volna az országot. Ezért államtitkára, Pietro Parolin bíboros vett részt a találkozón. Marokkóba pedig Szent II. János Pál nyomdokain jár majd, aki először járt Marokkóban. Ferenc pápa kapott meghívást más iszlám országoktól is. „Meglátjuk jövőre, vagy én, vagy egy másik Péter, de valaki el fog menni” – mondta még az újságíróknak a Szentatya Abu-Dzabiból hazatérőben.

Vatikanews

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑