Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 06.

Feszültség Szaúd-Arábia és Libanon között

2016. 03. 06.

Az Independent: Szaúd-Arábia politikai szükségletnek nevezte a szaúdiak Libanon iránti kérelmét azzal kapcsolatban, hogy engedje ki a szaúdi “drogherceget”.

Robert Fisk brit író legutóbbi Independent cikkében számolt be a szaúdi-libanoni kapcsolatok utóbbi időben tapasztalható megromlásáról, aminek az egyik eredménye a szaúdi katonai támogatás megvonták a libanoni hadseregtől.

Fisk arról számolt be, hogy Libanon ma annyira megosztott, hogy szerinte a szunni többségű Sayda városból levezetni a déli siíta területekre, olyan, mint, ha ember Szaúd-Arábiából Iránba utazna. És miközben a siíták a Hezbollah által ellenőrzött területein élvezik az iráni támogatást, Sayda a szaúdi uralkodó család milliós adományait élvezi.

A brit író szerint ma dél-Libanon jelenti a tüdőt, amelyen keresztül Teherán lélegzik. S ma, miközben a szaúdi királyság egyre jobban belebonyolódik a háborúba Jemenben valamint tapasztalatlan katonákat készül küldeni Szíria területére, a királyság megvonta katonai támogatását Libanontól annak hűtlensége miatt a szaúdiak iránt.

Az író beszámolt arról, hogy a vahabita királyság 4,5 millió dolláros francia fegyvereket tartalmazó adományát Libanonnak nem csak a Hezbollah miatt szakította meg, (aminek a főtitkára egyre jobban támadja a vahabita királyságot és kiképzett katonái egyenesen fenyegetik a szaúdi érdekeltségeket Szíriában és Jemenben), hanem a libanoni kormány egyre több olyan döntése miatt is, amelyek szaúdi bennfenteseket érintettek. Robert Fisk beszámolt arról, hogy az úgymond “Captagon Herceg” esete is csak olajat öntött a tűzre, akit a libanoni hatóságok még nem engedtek ki a börtönöl. Abd al-Muhsen bin Walid bin Abd al-Aziz Al Saud herceget tavaly októberben tartoztatták le a nemzetközi bejrúti repülőtéren, mert 2 tonna captagont és más drogokat próbált kicsempészni Libanonból. A herceg letartoztatása után a libanoni szaúdi nagykövet azonnal magához hívta Libanon külügyminiszterét és kijelentette, hogy a herceg szabadon engedése “politikai szükséglet”!

Érdekesség a szaúdi drogbáró esetében, hogy a híres szaúdi blogger Mujtahed,- aki évek óta a szaúdi uralkodó család leleplezésén tevékenykedik-, arról számolt be néhány héttel ezelőtt, hogy Szaúd-Arábia nem is a Hezbollah miatt vonja meg a támogatását a libanoni hadseregtől, hanem feltételezhetően amiatt, hogy a libanoni hatóságok eddig a pillanatig nem engedték szabadon az uralkodó család azon tagját, akit több mint két tonna kábítószerrel tartóztattak le. A blogger véleménye szerint amint szabadon engedik a herceget, a vahabita királyság egyből folytatni fogja a francia és amerikai fegyverek szállítását “ingyen” Libanonnak.

Az Independent írójának véleménye szerint a szaúdi döntések – így a királyság tiltása az állampolgárok Libanonba történő utazása- egyetlen vesztese maga a sivatagi királyság, hiszen a helyét így azonnal mások fogják betölteni Libanonban. Ráadásul Irán is alig várta ezt a meggondolatlan lépést azért, hogy átvehesse Szaúd-Arábia szerepét a gyenge, kicsi, de rendkívül fontos Libanonban.

A Captagon a régióban a legfontosabb háborús drognak minősül. A Daesh (Iszlám Állam) terrorszervezet és az Al-Kaida szíriai szárnya, a Nuszra Front tagjai is rendszeresen fogyasztanak Captagont és más hasonló drogokat a helyi, ellenük harcoló hatóságok szerint. Libanonban az elmúlt évek során több Captagon gyártó helyiséget és Captagont forgalmazó bűnbandát tartóztattak le. A legnagyobb fogás az maga a szaúdi herceg volt, akinek a letartóztatását követően, tavaly októbertől semmit sem lehetett hallani.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑