Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 02.

Flamand papot késelt meg egy menedékkérő

2016. 08. 02.

Újabb pap elleni támadás keltett nyugtalanságot Nyugat-Európában a múlt heti, franciaországi plébánosgyilkosságot követően, miután – hírek szerint – egy férfi szóváltásba keveredett egy idős flamand pappal, majd késsel megsebesítette a kezén.

Az eset még vasárnap történt Lanakenben, a belga–holland határ belga oldalán, a flandriai Limburg tartományban. A 65 éves Jos Vanderlee-t – elmondása szerint – egy ismeretlen támadta meg az otthonában, aki azt állította magáról: a határ holland oldalán akar menedékjogot kérni. Először azt kérte, hadd zuhanyozhasson le – ezt a pap meg is engedte –, később azonban pénzt akart, amit viszont Vanderlee megtagadott, illetve lopni is próbált tőle – számolt be a helyi sajtó. Ezt követően sebesítette meg a negyven éve szolgáló papot, akit a genki kórházban láttak el. Az elkövető elmenekült, elfogásáról eddig nem érkezett hír.

A belga hatóságok hangsúlyozták: eddigi ismereteik szerint nem történt terrorcselekmény, az eset nem köthető az Iszlám Államhoz, a feltételezett tettes pedig nem a lanakeni menekültközpont lakója volt.

Európát nyugtalanítják a papok elleni támadások, miután iszlamisták a múlt héten késsel meggyilkolták Jacques Hamel katolikus papot a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray templomában. A 85 éves plébános halála új elemet jelentett az iszlamista támadások sorában Európában, ahogyan a papgyilkosság szokatlan a fejlett világ egészében is. Igaz, ma már nem számít annyira tabunak, mint korábban. – Volt időszak, amikor nem is gondolt volna senki egy apáca, pap vagy lelkész kirablására – mondta korábban Carl Chinn, az egyházi intézmények biztosításának amerikai specialistája a Christian Science Monitornak. Hamel előtt európai római katolikus papot utoljára a kommunista Lengyelországban gyilkoltak meg Európán belül, politikai indíttatású támadás azóta legfeljebb messzi földön, így a Fülöp-szigeteken, muszlim szélsőségesek részéről érte őket. Luigi Padovese olasz papot 2010-ben ugyan muszlim hitű sofőrje ölte meg Törökországban, de az ítélet végül nem állapított meg politikai indítékot a zavart elméjű gyilkos esetében.

Magyar Idők

Megosztom:

Back to Top ↑