Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 11. 09.

Fogva tartják a libanoni kormányfőt a szaúdiak

2017. 11. 09.

A libanoni hatóságok úgy vélik, hogy Saad Al-Hariri lemondott libanoni kormányfőt fogva tartják Szaúd-Arábiában – ezt közölte egy magas rangú libanoni kormányzati tisztségviselő.

A tisztségviselő szerint a libanoni kormány más országokkal együttműködve szeretné elérni, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen hazájába.

Korábban már a Hezbollah is ezt a vádat fogalmazta meg, míg a szaúdi álláspont szerint Hariri szabad akaratából utazott hozzájuk, és bármikor szabadon távozhat.

A szunnita kormányfő szombaton Rijádban váratlanul bejelentette a lemondását, és azzal vádolta meg a síita Iránt, valamint annak helyi szövetségesét, a Hezbollah libanoni szervezetet, hogy rátették kezüket az országra.

Haríri döntésével újabb válságba sodorta, és a szaúdi-iráni vetélkedés színterévé változtatta Libanont.

Több libanoni kormány tag azt gyanítja, hogy Szaúd-Arábia valódi vezetője , Mohamed bin Szalman trónörökös kényszerítette lemondásra Harírit.

Szaúr-Arábia tagadja, hogy Haríri házi őrizetben tartanák, de  a volt libanoni miniszterelnök eddig nem nyilatkozott a kérdésben.

Haríri szabadságának korlátozása és Rijádban tartása támadás a libanoni szuverenitás ellen. A mi méltóságunk az ő méltósága

– mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő, aki szerint Haríri még mindig az ország miniszterelnöke.

Hariri lemondását követően számos  szaúdi, iráni és libanoni reagálás látott napvilágot.

Szaúdi tisztviselők azzal vádolták a libanoni kormányt, hogy harcot folytat a vahhabita királyság ellen. A szaúdi külügyminisztérium közleményben szólította fel a királyság állampolgárait, hogy ne utazzanak Libanonba, vagy ha ott vannak, akkor távozzanak minél gyorsabban.

Iráni tisztviselők szerint az egész az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia terve volt arra, hogy Libanonban és a térségben feszültséget szítsanak.

Michel Aoun, Libanon maronita keresztény elnöke pedig leszögezte:

nem fogadja el a kormányfő lemondását, amíg nem személyesen Hariritől hallja azt.

Aoun jelezte:

a diplomácia segítségével kívánja felderíteni a Hariri meglepetésszerű döntése mögött húzódó okokat

– adta hírül az al-Manar libanoni tévécsatorna csütörtökön.

Az államfő ennek érdekében több nagykövetet meghallgat majd.

Hariri a jelentések szerint csütörtökön találkozott már a rijádi francia nagykövettel, és a tervek szerint a következő napokban tárgyalni fog uniós, amerikai és brit diplomatákkal is.

Libanoni források szerint Bejrút külföldi országokkal együttműködve szeretné elérni, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen hazájába.

Orientalista.hu – Sinoda, MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑