Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Kaukázus

2023. 09. 25.

Folytatódik az örmény kivándorlás Hegyi-Karabahból enklávéból

2023. 09. 25.

Hétfő délig már 4850-en hagyták el az Azerbajdzsán területén található örmény többségű beékelődést, a szakadár Hegyi-Karabahot, amely a múlt héten kapitulált az azeri hadsereg villámoffenzívája után – közölte az örmény kormány sajtószolgálata.

A hegyi-karabahi örmények vezetői közölték: mindenkinek lehetősége van Örményországba távozni, aki a múlt heti azeri hadművelet után el kívánja hagyni az enklávét.

Az érkezettek közül sokan különböző lakóhelyekre távoztak, a többieknek a jereváni kormány biztosított szállást a hegyi-karabahi határtól 150 kilométerre fekvő Kornidzor városban létrehozott humanitárius központban – áll a közleményben.

Összesen harminc buszjáratot szerveztek, miután Baku közölte, hogy a hegyi-karabahi lakosok az orosz békefenntartók segítségével elhagyhatják a beékelődést.

A szakadár terület székhelyére, Sztepanakertbe (Hankendi) is tömegesen menekülnek az enklávé más részeiből. Médiajelentések szerint humanitárius vészhelyzet fenyeget, miután a hónapokig tartó azeri blokád után kimerültek az élelmiszer- és gyógyszerkészletek.

Azerbajdzsán két utat nyitott meg a hegyi-karabahi katonák számára, akik a múlt szerdai tűzszüneti megállapodás értelmében leadták a fegyvereiket.

Ezeken Örményországba távozhatnak – közölte az azeri belügyminisztérium. A fegyverek átadása pénteken kezdődött, az érintettek a Lacini-folyosón, illetve az azerbajdzsáni Kalbacar felé távozhatnak.

David Babaján, a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója vasárnap a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az enklávében élő mintegy 120 ezer örmény 99,99 százaléka nem kíván Azerbajdzsánban élni, inkább

Örményországba távozik, mert tart a megtorlástól és az etnikai tisztogatástól.

Örményország azonnali hatállyal ENSZ-misszió felvonultatását kérte az emberi jogok és a biztonság ellenőrzésére a térségben.

Az azeri állambiztonsági szolgálat felszólította a hegyi-karabahi örményeket, tartózkodjanak az ellenállástól, és rövid időn belül adják le a fegyvereket és a lőszereket. A közlemény ismételten hangoztatta, hogy az azeri hatóságok “teljességgel garantálják azoknak az örmény kisebbségieknek az állampolgári és szabadságjogait, akik leadják a fegyvereiket, és alávetik magukat Azerbajdzsán törvényes előírásainak”.

Az azeri védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy páncéltörő akna robbanásában két azeri katona életét vesztette, harmadik társuk pedig megsebesült vasárnap a régióban. A tárca fogalmazása szerint a Kamaz típusú katonai szállítójármű mellett az út szélén “terrorcselekmény elkövetése céljából” elhelyezett robbanószerkezet lépett működésbe.

Az állambiztonsági szolgálat hétfőn jelentette be, hogy szeptember 20-án lefegyverezték és őrizetbe vették azokat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az előző nap a hegyi-karabahi Tagaverd-Xocavendi járás területén egy alagútban aknákat robbantottak fel, amelyek következtében két polgári személy és négy rendőr életét vesztette.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn egynapos látogatásra az Örményország és Irán között fekvő azerbajdzsáni exklávéba, Naxcivan (Nahicseván) autonóm területre érkezett – jelentették a török televíziós csatornák. A látogatás hivatalos célja egy gázvezeték alapkőletétele, de Recep Tayyip Erdogan a tervek szerint a hegyi-karabahi helyzetről és a kétoldalú kapcsolatokról is tárgyal Ilham Aliyev azeri államfővel.

Az Európai Unió égisze alatt kedden Brüsszelben tárgyalnak Azerbajdzsán és Örményország képviselői – jelentették be hétfőn Brüsszelben. A tárgyalásokat Simon Mordue, Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a diplomáciai főtanácsadója vezeti, azeri és örmény részről, valamint Franciaország és Németország részéről pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadók vesznek részt – közöle Charles Michel szóvivője.

A német kormány nagyon aggódik a hegyi-karabahi örmények sorsa miatt – közölte a berlini külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján, és leszögezte: Azerbajdzsán felelőssége, hogy biztosítsa emberi jogaikat.

Az örmény fővárosban, Jerevánban a rendőrség hétfőn korán reggel megkezdte a városközpont utcáit eltorlaszoló ellenzéki aktivisták őrizetbe vételét. Mintegy száznegyven demonstrálót vettek őrizetbe. A főváros különböző helyszínein hétfő délelőtt folytatódtak a Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását követelő tüntetések.

Egy jereváni bíróság egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Levon Kocsarjánt, a korábbi örmény államfő, Robert Kocsarján fiát. Rendőrök ellen elkövetett erőszakkal vádolják – közölte Alekszandr Kocsubajev, a fiú védőügyvédje.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert “Hegyi-karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított “terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑