Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2020. 01. 18.

Folytatódnak a szíriai támadó hadműveletek Idleb tartomány déli részén

2020. 01. 18.

Január 15-én este a szíriai kormánycsapatok, a 25. Különleges Rendeltetésű Hadosztály vezetésével folytatták a támadó hadműveleteket Idleb tartományban és tágabb körzetében. Azóta a szíriai csapatok ellenőrzésük alá vonták Barszah, Nuhija, Tell Khatrah és Khirbat Daud falvakat nyugatra az Abu Al-Duhur légi támaszponttól. A híres légi bázist 2018. januárban tisztították meg a megszálló dzsihádista csoportoktól és hasznos kiindulópontjává lett a hadsereg térségben zajló hadműveleteinek.

Január 16-án a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció (az Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciója) ellentámadásba kezdett Abu Dzsurf falu visszafoglalására, habár nem voltak képesek számottevő veszteségeket okozni az előretörő szíriai kormánycsapatoknak.

A szárazföldi hadműveletek újraindulását a megszálló Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet és más vahhabita militáns csoportok fegyverraktáraira és erődített állásaira mért szíriai és orosz légi csapások követték. Január 15-én a Szíriai Légierő lebombázta az ipari negyedet és Idleb város Al-Hal nevű kerületét, megsemmisítve sok ellenséges gépjárművet és általuk használt épületeket. Légi csapások érték Maarat Al-Numan, Maar Shorin és Tell Kerszian körzetét és más térségeket az M5 országút mentén. Húsznál több szíriai légi támadás érte a megszállókat Aleppo városától délnyugatra, amely a török támogatású dzsihádista csoportok folyamatos tüzérségi tüzétől szenved. Különösen erős volt a megszállók tüze január 16-án, amikor két tucat sorozatvető rakéta csapódott be a nagyváros nyugati kerületeiben.

Szíriai kormánypárti források azt feltételezik, hogy Aleppo tartomány délnyugati területét megszálló dzsihádista csoportok újra a hadsereg egy nagyobb offenzívájának célpontjai lesznek. Eközben a hadsereg megsemmisíti az M5 országúttól keletre elszigetelten megmaradt vahhabita állásokat. Ez feltétlenül szükséges a jövőbeli szíriai katonai erőfeszítésekhez, hogy visszafoglalják az országutat a szélsőséges fegyveresektől és felszabadítsák Maarat Al-Numan, Khan Al-Szobol és Szarakib településeket. Az elmúlt két év eseményei megmutatták, hogy a tűzszüneti és deeszkalációs egyezmények ellenére az országút lezárva marad, amíg a vahhabita terroristák uralják az említett három települést.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy Törökország és Oroszország újabb Idleb tartományban várható összecsapásokra készül fel. Huluszi Akar török miniszter azt mondta január 15-én, hogy Ankara és Moszkva tárgyalásokat folytat egy “biztonsági zóna” létesítéséről, ami lehetővé teszi polgári személyek kimenekítését a téli időszakban. Azt állította, hogy polgári lakosság nem akar a szíriai kormányerők által ellenőrzött területekre menni. Szíriai kormánypárti források szerint az Al-Kaida terroristák a török megszállók orra előtt akadályozzák meg, hogy a polgári lakosság elhagyja a háborús zónát a humanitárius folyosón keresztül.

Január 15-én az ISIS terrorszervezet sejtjei rajtaütést hajtottak végre a Szíriai Köztársasági Gárda egyik alegysége ellen Deir Ezzor tartomány sivatagi déli területén. A terroristák megsemmisítettek egy szíriai BRDM-2 harcjárművet, egy kisteherautót és megöltek 9 fő szíriai katonát. Ugyanazon a napon az Izraeli Légierő libanoni légtérből támadást indított a szíriai T4 légi támaszpont ellen. A Szíriai Légierő a legtöbb támadó rakétát megsemmisítette, azonban legalább négy ellenséges rakéta becsapódott.

A T4 légi bázis az iráni-szíriai szövetséges műveletek kiindulópontja, amelyek az ISIS terroristák sivatagban bújkáló csoportjai ellen irányulnak az ország középső és keleti részén, valamint otthont ad iráni pilóta nélküli repülőgépek üzemeltetéséhez.

Orientalista.hu – Szíriai Arab HadseregSouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑