Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 02. 04.

Folytatódnak az alagutak építése Gázában – Két palesztin életét vesztette egy beomlás miatt

2016. 02. 04.

Újabb két palesztin halt meg kedden a Gázai övezetben, az egyik áldozat helyi katonai vezető volt.

Az Ezedeen Al-Qassam Brigádok közleménye szerint a halálos baleset a Nuszeirat menekülttábor területén történt. A Hamasz fegyveres szárnya a közleményben ismét azt hangoztatta, hogy folytatják az alagutak építését.

Iszmail Haníje, a Hamasz Gázai övezeti vezetője pénteken jelentette ki, hogy mozgalma folytatja az alagutak kiépítését az ellenőrzése alatt álló palesztin övezetben, egy Izraellel megvívandó következő fegyveres konfliktusra készülve. Haníje annak a hét fegyveresnek a temetése előtt beszélt, akik a múlt héten egy beomló alagútban lelték halálukat.

A keddi alagútomlás helyszíne, Nuszeirat a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin övezet közepén található, Izrael határától mintegy 3 kilométerre, nyugatra.

A palesztin szervezet hosszú évek során bonyolult alagúthálózatot hozott létre, hogy harcosai észrevétlenül és akadálytalanul juthassanak izraeli területre, és ott katonákra, civilikre támadhassanak. Izrael 2014 nyarán Erős Szikla fedőnéven offenzívát indított a Hamasz ellen, s a művelet egyik fő célja a Hamasz alagútjainak megsemmisítése volt. Különböző hírszerzési források szerint azonban a Hamasz mostanra újraépítette a hadművelet során lerombolt alagutakat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑