Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2019. 04. 08.

Folytatódnak az elnök elleni tüntetések a szudáni fővárosban

2019. 04. 08.

Szudániak ezrei tüntettek vasárnap, immár második napja a hadsereg kartúmi főhadiszállása előtt a 30 éve hatalmon lévő Omar Al-Basir elnök lemondását követelve.

„Béke, igazság, szabadság” – skandálták a tüntetők az elmúlt négy hónap fő jelszavát ismételve a hadsereg főhadiszállásának, a védelmi minisztériumnak és az elnöki rezidenciának helyt adó épület előtt – közölték szemtanúk. Sok tüntető az éjszakát is a helyszínen töltötte, nem hagyva ott a helyszínt az előző napok tüntetései után.

„Nem megyünk el innen, amíg le nem mond” – mondta az egyik tüntető, Oszama Ahmed, az 1989-ben államcsínnyel hatalomra került, 75 éves Besir elnökre utalva.

A tüntetők eltorlaszolták a közelben lévő, Kartúmot Baharival összekötő hidat, hatalmas dugókat idézve elő a fővárosban.

Szombaton férfiak és nők ezrei gyűltek össze a tiltakozó mozgalom kezdete óta tartott legnagyobb gyűlésre, többeknek sikerült eljutniuk a hadsereg főhadiszállása elé.

A hadsereg nem lépett közbe, de a rohamrendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget, a tiltakozók kövekkel dobálták a rendvédelmi erőket.

A szomszédos Omdurmán városban egy tiltakozó meghalt egy tüntetésen, a hatóságok szerint ezzel 32-e emelkedett a tiltakozó mozgalom kezdete óta történt összetűzések halálos áldozatainak száma. Előzőleg a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet legalább 51 halottról számolt be.

A kenyér árának háromszorosára emelése miatt december 19-én kezdődött tiltakozó mozgalom hamarosan országszerte Basir-ellenes megmozdulásokba torkollott. Az államfő február 22-én országos szükségállapotot rendelt el tiltakozás megfékezése érdekében, a tüntetések azonban ennek ellenére kiújultak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑