Terrorelhárítás

2019. 07. 03.

Fontos terrorista vezért sikerült elfognia az indonéz rendőrségnek

Az indonéz rendőrség bejelentette, hogy egy olyan csoport vezetőjét tartóztatták le, mely kapcsolatban áll az Al-Kaidával. Az elfogott személy a Szíriában folyó harcokhoz is toborzott terroristákat.

A Jemaah Islamiyah nevű terror szervezet vezetőjét 2003 óta keresték a hatóságok. Az illető ugyanis felelős volt egy 2002-ben történt robbantásos merényletért, melyben több mint 200-an haltak meg.

Az indonéz rendőrség szóvivője, Dedi Prasetyo kijelentette, hogy a Para Wijayanto nevű személyt szombaton fogták el az indonéz rendőrség terror elhárító egységei. A terrorista feleségével együtt egy hotelben bujkált Jakarta egyik külvárosában, Bekasi-ban.

Az elfogott terrorista vezetőt többek között azzal vádolják, hogy része volt azoknak a bombáknak az elkészítésében, melyeket egy robbantásos merénylet sorozat során használtak. Ezek közé tartozott a 2002-es Balin elkövetett robbantás, melynek 202 halálos áldozata volt. Továbbá 2004-ben Jakartában, az ausztrál nagykövetség ellen elkövetett merénylet, melyben kilencen haltak meg.

Wijayanto eredetileg egy civil mérnök aki egy Fülöp-szigeteken lévő iszlamista kiképző táborban kapott katonai kiképzést még 2000-ben. Ezek után részt vett az úgynevezett ,,Poso konfliktusban,, mely az iszlamista szélsőségesek melegágyaként ismert indonéz Sulawesi szigeten található.

2013-óta Wijayanto a Jemaa Islamiyah katonai szárnyának a kiképzéséért volt felelős. Ő képezte ki azokat az iszlamista fegyvereseket is, akiket azután Szíriában küldték az Iszlám Állam soraiba harcolni a szíriai kormány ellen.

Az indonéz terror elhárítás megosztotta azt az információt is, hogy Wijayanto 2007-ben lett a Jemaa Islamiyah vezetője. Akkor váltotta le ugyanis az akkori vezetőt, egy Zarkasih nevű terroristát, akit az indonéz bíróság 15 év börtönre ítélt.

A Jemaa Islamiyah nevű szervezetet 2008-ban betiltotta az indonéz bíróság. A szervezet megmaradt tagjai ellen pedig folyamatos harcot vív az indonéz terror elhárítás, melyhez technikai segítséget kaptak az Egyesült Államoktól és Ausztráliától.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (SANA)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑