Cadmus fordítás Cadmus
Tunézia

2018. 12. 26.

Forradalomra buzdít öngyilkosságával egy tunéziai riporter (képek, videó)

2018. 12. 26.

Ez az utolsó felvétel, üzenet Abder-Razzák Zergui fotóriportertől. A nyugat-tunéziai Kaszerine városában élő férfi, miután feltöltötte a Facebook-ra, felgyújtotta magát.

Öngyilkos tettével az ország szociális és munkakörülményei miatt tiltakozott.

“Kaszerine összes munkanélkülijét forradalomra hívom. És bárki, aki egyetért célommal, támogat engem kérem, csatlakozzon. Tiltakozásul felgyújtom magam. Isten segítsen abban, hogy képes legyek rá, és senki ne akadályozzon meg ebben. Nyolc évig mindent megtettem, hogy munkát találjak. Nem történt semmi. Ez az egész egy hazugság. Semmilyen politikai pártnak tagja nem vagyok” – szólt az üzenet.

Zergui akciója tüntetést robbantott ki, a feldühödött emberek barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek a városban. A biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tömeget.

A fotóriporter akciója Mohamed Buazizi 2010-es tiltakozását idézi. A zöldségárus a Kaszerine melletti Szidi Buzidban gyújtotta fel magát elkeseredettségében. Halála a társadalmi és gazdasági elégedetlenség katalizátora volt: így sokan neki tulajdonítják a 2011-es arab tavasz kirobbantását.

Tunéziában egyre jobban növekszik a munkanélküliség, és emelkedik az infláció. Az észak-afrikai ország gazdasági teljesítménye folyamatosan romlik.

Euronews, Russia Today Facebook

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑