Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2023. 07. 04.

Francia iszlamisták tértek haza Szíriából

2023. 07. 04.

Franciaország hazaszállította 35 állampolgárát az északkelet-szíriai Al-Hol menekülttáborból, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaihoz köthető emberek – özvegyek, feleségek, gyerekek – élnek – közölte kedden a francia terrorizmusellenes ügyészség.

Az Al-Hol táborban mintegy 51 ezer ember él. Az ott lakók csaknem fele iraki, de jelentős számban vannak a Közel-Keleten kívülről származó közösségek is.

A táborban elkülönítve él mintegy 8 ezer olyan különböző nemzetiségű nő és kiskorú, akiket az Iszlám Állam legelkötelezettebb támogatói közt tartanak számon.

Az Iszlám Államhoz Európából francia állampolgárok csatlakoztak a legnagyobb számban még abban az időben, amikor a szélsőséges szervezet kiterjedt területeket ellenőrzött.

A terrorcsoport visszaszorítása után, 2019 óta Franciaország több hullámban szállította haza azokat a nőket és gyerekeket, akik valamilyen módon az Iszlám Államhoz kötődtek.

A terrorizmusellenes ügyészség tájékoztatása szerint a most hazaszállított 35 francia között van 10 felnőtt nő és 25 kiskorú. A felnőtteket és a kiskorúak közül egy 17 éves lányt érkezésük után azonnal bírói kihallgatásra visznek. A gyerekeket állami gondozásba veszik.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑