Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 12. 30.

Franciaország hosszú időre tervezhet Csádban

2016. 12. 30.

Franciaország Csádban állomásozó osztagainak hosszú háborúra kell készülnie a helyi lázadó milíciák ellen – erről nyilatkozott Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök, aki egyben utalást tett egy tervre, mely szerint Franciaország hosszú időre egykori gyarmatában állomásoztatná hadseregének egy részét.

„Hosszú háborúra kell készüljünk egy olyan környezetben, mely drámai változáson megy keresztül.” – mondta Cazeneuve az afrikai országban állomásozó katonáknak, csütörtökön, egy hivatalos látogatás során.

A francia miniszterelnök Csád fővárosában, N’Djamenában találkozott csádi kollégájával, Albert Pahimi Padacke-vel, valamint a csádi elnökkel, Idriss Debyvel, akivel biztonsági kérdésekben egyeztettek. „Franciaország mindig segít Csádnak felülkerekedni problémáin” – nyilatkozta a találkozó után.

Ez volt egyébként Cazeneuve első  idegenbeli hivatalos vizitje azután, hogy nemrég megkapta kinevezését.

Franciaország egy 4000 fős kontingenst állomásoztat az afrikai országban, melynek fő feladata a Száhel-övezetben tevékenykedő katonai csoportok elleni harc, az úgynevezett Barkán-hadművelet keretében, mely 2014-ben indult el. A francia katonák kamerával és éjjellátó készülékekkel felszerelt drónok segítségével megfigyelésük alatt tudják tartani a Szahara mauritániai, malii, nigériai, burkina faso-i és csádi területeit.

Csád a Nyugat egyik kulcsfontosságú szövetségese a régióban. A terület 1900 és 1960 között volt francia gyarmat, majd, bár 1960-ban függetlenné vált, rendkívül szoros kapcsolatban maradt egykori európai gyarmatosítójával. A 70-es és 80-as években például a francia erők verték le az országban a Csádi Nemzeti Felszabadítási Front (vagy Frolinat) által vezetett lázadást, melynek célja a muszlim többségű Észak-Csád autonómiájának kivívása volt.

A lázadó milíciák újbóli megerősítése az utóbbi években lehetőséget adott Franciaország és az Egyesült Államok számára, hogy a „globális biztonság érdekében” megerősítsék jelenlétüket az aranyban, uránban és olajban gazdag Afrikai országban.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑