Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2014. 12. 21.

Franciaországban elkezdödőtt a Dzsihád

2014. 12. 21.

Megöltek francia rendőrök szombaton egy férfit az ország nyugati részén található Joué-les-Tours rendőrörsén, aki késsel támadt rájuk, miközben azt kiabálta, hogy Allah Akbar.

 A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege szerint ez a Szíriában és Irakban ismert “Iszlám Állam nevű dzsihadista csoportnak a rendfenntartó erőket célzó támadási módjára emlékeztet”.

 A késsel felfegyverkezett férfi délután hatolt be a rendőrösre, a recepción ülő rendőrt az arcán késsel megsebesítette, majd két másik rendőrre támadt, mielőtt azok a szolgálati fegyverükkel lelőtték – közölte a belügyminisztérium.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter elítélte a “durva támadást”, és üdvözölte “a jelen lévő rendőrök hidegvérét és professzionalizmusát”.

A megtámadott rendőrök súlyosan megsérültek, de nincsenek életveszélyben, és az ügyészég szerint “a jogos önvédelem minden bizonyítéka” rendelkezésre áll a támadó lelövésének indoklására.

Az 1994-ben Burundiban született támadó – akinek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel – “attól a pillanattól kezdve, hogy belépett a rendőrőrse, az utolsó leheletéig azt kiabálta, hogy Allah Akbar”.

A titkosszolgálatok nem tartották megfigyelés alatt a támadót, testvérét viszont megfigyelték radikális nézetei és amiatt, mert egy időben csatlakozni akart a szíriai iszlamistákhoz, de végül nem utazott el Szíriába.

“A nyomozók azt feltételezik, hogy a radikális iszlamizmus által motivált, rendőrök elleni merénylet történt” – hangsúlyozták rendőrségi források.

Az ügyben terrorizmussal kapcsolatos, bűnszövetkezetben elkövetett emberölési kísérlet gyanújával indult eljárás.

 Az Iszlám Állam arra buzdítja a dzsihádra jelentkezőket, hogy amennyiben nem áll módjukban a “dzsihád földjére” utazniuk, indítsanak támadásokat “hitetlenek”, katonák, rendőrök vagy éppen civilek ellen. A dzsihadista csoport a nemzetközi koalíció Irakban indított légi csapásaikor célpontként jelölte meg Franciaországot.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑