Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 09. 30.

Franciaországban járt Ahed Tamimi (videó)

2018. 09. 30.

Ahed Tamimi Franciaországban: célunk, hogy megszüntessük a megszállást, az egészet, a hatalmas telepet, amely Izrael.

A palesztin kamasz aktivista  Ahed Tamimi, akit nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek izraeli katonák ellen elkövetett testisértésért, Franciaországba látogatott, hogy támogatókat szerezzen a palesztin ügynek és a izraeli megszállás szembeni ellenállásnak.

Két hete az izraeli hatóságok még nem engedélyezték a  Tamimi család  kiutazását,  most sikeresen  tudtak Európába kiutazni.

A látogatás benyomásait összegző videón Tamimi azt mondja: “Amikor Franciaországba érkeztem, láttam, hogy mennyire szeretnek és támogatnak minket, és hogy mennyire érdekli őket a palesztin ügy és Palesztina felszabadítása. Ez nagyon boldoggá tett minket.”

“Azt akarjuk, hogy a következő nemzedék felszabaduljon, mint mindenki más a világon: Palesztina a béke országa, amely soha nem tapasztalt békét. Fontos volt a hivatalos személyekkel való találkozó, hogy nyomást gyakorolhassanak Izraelre.”–  tette hozzá.

Franciaországban tett látogatása során Tamimi bemutatta a palesztin ügy igazi célját.

“Célunk nem csak a nabi szaleh-i  az illlegális izraeli telep eltörlése, a célunk az, hogy megszüntessük a megszállást, az egészet, a hatalmas telepet, amely Izrael.”

A 17 éves Ahed július végén szabadult a börtönből, miután decemberben őrizetbe vették egy izraeli katona felpofozásáért és lökdöséséért Nebi Szalehban. Az incidenst videófelvétel örökítette meg.

Ahed március 21-én kötött vádalkut az ügyészekkel, melyet a katonai bíróság később elfogadott. A 8 hónap letöltendő mellett 5000 sékel bírság megfizetésére kötelezték. Ahed anyja, Nariman szintén 8 hónap börtönt és 6000 sékel bírságot kapott.

Nabi Szaleh – 20 kilométerre Ramallahtól északra – gyakori helyszíne a  összecsapásoknak az izraeli katonák és a palesztin lakosság között.

Ahedre hősként tekintenek a palesztinok, mert bátran kiáll az izraeli katonákkal szemben.

Újkelet nyomán

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑