Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 07. 14.

Függetleségi mozgalmak alakultak Szaúd-Arábiában

2015. 07. 14.

Egy új politikai és fegyveres ellenzéki mozgalom, melynek a neve ‘Najran Fitaljai’ bejelentette megalakulását azt követően, hogy egy másik csoport alakult ’Ahrar al-Najran’ néven hasonló programmal.

A najrani lakosok lábbal tapossák a szaúdi király plakátját

Egy szaúdi aktivista Abu Sami’e a Fars news hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nagyszámú forradalmi erő  egy ellenzéki csoport megalakulását, Najran Fitaljai. Najran tartomány  Szaúd-Arábia délnyugati részén fekszik és Jemennel határos.

“A Najrani Ifjúsági Mozgalom kiállt a szaúdi rezsim kegyetlenségei ellen és hasonló programot hajt végre, mint az Ahrar al-Najran, amely függetlenséget akarja kivívni Szaúd-Arábiától.” –mondta Abu Sami’e

A tartományban hetekkel ezelőtt helyi törzsek katonai és politikai ellenzéki mozgalmak Ahrar Al-Najran (Najran Szabadjai) néven egy függetlenségi mozgalmat hoztak létre ami bejelentette, hogy függetleníti a tartományt Rijadtól, és csatlakozik a jemeni erőkhöz a szaúdi agresszió megállításának érdeklében

Júniusban az Ahrar al-Najran bejelentette, hogy megszerezte az irányítást egy katonai bázis felett ami Szaúd-Arábia déli részén al-Masha’liya régióban Najranban található.

najran map

Najran

A mozgalom hozzátette, , hogy erőik kemény összecsapásokat folytattak szaúdi katonákkal Khabash régióban, mely 10 kilométerre Najran déli részének központjától.

Az Ahrar Al-Najran átvette az irányítást, a tartományi székhely Najran város déli részén található katonai reptér felett. Több szaúdi helikoptert megsemmisített amik próbáltak elmenekülni.

A mozgalom egyik vezetője Abu Bakr Abi Ahmad Al-Salami kifejtette, hogy az egy hónapja működő mozgalomba a régió összes törzse csatlakozott.

Najran tartomány egy vitatott terület Jemen és Szaúd-Arábia között. Amikor megalakult a harmadik vahabita királyság a XIX. század elején a szaúdiak megszállták majd annektálták az akkor független Najrant.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑