Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 04. 19.

Fúzió jöhet létre az Iszlám Állam és az Al-Kaida között?

2017. 04. 19.

Moszul ostroma miatt újból szövetségre léphet az Iszlám Állam az al-Kaidával – figyelmeztetett hétfőn Ajad Allawi iraki alelnök.

Szövetségi tárgyalások várhatók az al-Kaida terrorszervezet és a belőle kiváló Iszlám Állam dzsihadista csoport között – közölte Ajad Allawi iraki alelnök a Reuters hírügynökséggel. A vezető hangsúlyozta: úgy tudja, hogy a csoportok közötti párbeszéd már elkezdődött.

Allawi szerint a két terrorszervezet vezetői már több üzenetet is váltottak, de együttműködésükről még nem árultak el fontos részleteket.

Visszatérhetnek a “tékozló dzsihadisták”?

Az Iszlám Állam még 2004-ben vált ki az al-Kaidából, de a türelmetlen és vérszomjas dzsihadisták az engedelmesség helyett az azonnal hódítást preferálták, minél gyorsabban kalifátust szerettek volna létrehozni. Az ideológiai, taktikai és generációs ütközések teljesen ellehetetlenítették az al-Kaida veteránjai és az Iszlám Állam fiatal dzsihadistái közötti együttműködést, és úgy tűnt, az ellentét feloldhatatlan.

Az iraki hadsereg azonban a napokban bejelentette, hogy az Iszlám Állam csapdába került: elvesztette a 2014-es hódításai során elfoglalt területeinek háromnegyedét, a tavaly októberben megkezdett moszuli ostrom miatt pedig szétszéledtek a fellegvár környékén portyázó dzsihadistái. A korábbi 40 százalékos területfoglalásból mindössze 6,8 százalékot tudtak megtartani.

Moszul eleste egyben az Iszlám Állam végét is jelentené, de a szervezet nem tűnne el a föld színéről- magarázta Allawi. A fiatal dzsihadisták konkurens terrorcsoportokhoz csatlakoznának, elbújva várnák meg az újabb csoportosulást, az al-Kaida pedig tökéletes átmeneti megoldást jelenthet számukra.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Reuters, Deutsche Welle)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑