Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2019. 11. 22.

Ganz lemondásra szólította fel Netanjahut

2019. 11. 22.

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke lemondásra szólította fel Benjámin Netanjahut miniszteri tárcáiról az ellene szóló korrupciós vádemelés bejelentése után – jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken.

A párt jogászai egyszerre küldték el a miniszteri hivatalairól történő lemondásra felszólító levelet Netanjahunak és Aviháj Mandelblitt főügyésznek.

„ A legfelsőbb bíróság korábbi döntése szerint vád alá helyezett miniszter nem maradhat hivatalában, ezért azonnal meg kell szüntetnie az izraeli kormányban elfoglalt miniszteri posztjait ”– követelte a párt az Izraelben érvényes esetjog alapján, vagyis hogy minden azonos ügyre azonos döntések érvényesek.

Benjámin Netanjahu korábban kormányfői szerepe mellett számos egyéb tárcát is maga vezetett, de az utóbbi hónapokban ezek jelentős részét átadta más politikusoknak – legutóbb a védelmi tárca irányítását Naftali Bennetnek.

Azonban a kneszet honlapjának információja alapján továbbra is felelős az átmeneti kormány élén az egészségügyi minisztérium, a diaszpóraügyi minisztérium, a munkaügyi és szociális ügyi minisztérium, valamint a mezőgazdasági és területfejlesztési minisztérium vezetéséért.

Nem maradhat miniszter a vádemelés bejelentése miatt

Az izraeli törvények értelmében nem maradhat miniszter a vádemelés bejelentése miatt. Ugyanakkor a helyi jogszabályok nem írják elő a kormányfő lemondását vádemelés esetén, elvileg akár ügyének végső szakaszáig, fellebbezések esetén akár évekig is a kormány élén maradhat.

Amír Perec, a szociáldemokrata Munkapárt-Geser pártszövetség elnöke már csütörtökön bejelentette, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul azért, hogy kötelezzék Netanjahut arra, hogy jelentse be cselekvőképtelenségét, aminek révén eddig politikusok betegség esetén vonulhattak vissza ideiglenesen hivataluktól.

A Munkapárt-Híd pártszövetség szerint, mivel a miniszterelnök átmeneti kormány élén áll, és nem kapta meg a kneszet bizalmát, éppen úgy vissza kell vonulnia, mint a minisztereknek vádemelés esetén – állt Perec közleményében.

A főügyész már jövő héten bejelenti álláspontját

A kérdést Aviháj Mandelblitt főügyész oldhatja meg, ugyanis a helyi jog szerint a legfelsőbb bíróság is hozzá fordul ilyen esetekben szakvéleményért. A ynet értesülése szerint a főügyész már jövő héten bejelenti álláspontját ebben a kérdésben.

A lap birtokába került iratok szerint valószínűleg úgy fog dönteni, hogy jelentős jogi nehézségei vannak annak, hogy Netanjahu ilyen súlyos vádak mellett megkaphassa a kormányalakítás jogát.

Ha Mandelblitt valóban így foglal állást, akkor szinte lehetetlennek tűnik, hogy az államfő őt bízza meg kormányalakítással, ha várhatóan jövő tavasszal másodszor is megismételt előrehozott választások után, ami viszont új helyzetet eredményezhet számára saját pártján a Likudon belül is.

Beni Ganz pénteken felszólította a törvények végrehajtatásáért felelős szerveket, hogy továbbra is bátran és félelem nélkül folytassák a munkájukat – ezzel utalva a miniszterelnök csütörtök esti beszédére, melyben puccsal vádolta meg a rendészeti dolgozókat, és nyomozást sürgetett a nyomozók ellen.

A Likudhoz köthető zárt Whatsapp telefonos applikációs listákra felkerült a Netanjahu ügyében részt vevő ügyészek névsora – értesült a ynet. Az esetleges fenyegetettségük miatt ezen túl állandó biztonsági őrizetet kap a Netanjahu ügyében eljáró három legfontosabb ügyész.

A Likud tisztviselői szerint Netanjahu harcba kíván szállni a vádakkal szemben, és megpróbálja hitelteleníteni az igazságszolgáltatási rendszert, ami már csütörtöki televíziós beszédével részben megis kezdődött.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑