Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 07. 18.

Gáza: az egyiptomi és izraeli átkelők lezárása miatt továbbromlik a helyzet

2018. 07. 18.

A Gázai-övezetben elkeserítő állapotok alakultak ki. Egyre nagyobb az alapszükségletű javak hiánya. Lezárták az üzemanyag-ellátást. Mario da Silva gázai plébános aggodalmának adott hangot a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva.

A helyzet még súlyosabbá vált, amikor Egyiptom váratlanul lezárta a rafahi határátkelőt.

Erre azt követően került sor, hogy Izrael szigorította a Kerem Shalom-i kereskedelmi határátkelőt: vasárnapig felfüggesztették az üzemanyag-szállítást olyan körülmények között, ahol már egyébként is drámaian csökkentek az élelmiszerek, a gyógyszerek, az alapvető javak, és ahol már a köztisztviselők hónapok óta nem kapnak fizetést.

„Ez a probléma már egy ideje létezik. Az élelmiszerek hiánya jelenleg az egyik legsúlyosabb probléma. A lakosság aggódik.”

– hangsúlyozta a gázai plébános.

A helyzetet tovább nehezíti az elektromos áram hiánya: „Pillanatnyilag csak napi négy órára biztosított az elekromosáram-ellátás, amelyet még félórára így is megszakítanak.”

Növekszik az erőszak

Mindeközben nem szűnik az erőszak: négy napja Gázából rakétákat indítanak Izrael felé, amely válaszként bombázza a területeket, áldozatokat provokálva. „Nincs szükségünk háborúra. Az emberek elkeseredettek és amikor ez történik, a legrosszabbra lehet számítani a következőkben” – mutatott rá Mario da Silva gázai plébános.

Vaticannews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑