Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2018. 12. 15.

Gázában és Ciszjordániában is tüntettek a palesztinok

2018. 12. 15.

Mintegy 10 000 gázai vett részt pénteken az izraeli határnál rendezett  tüntetéseken, miközben az izraeli erők  szigorú intézkedéseket vezettek be Ciszjordánia területén. 

A tüntetők autógumikat égettek, kövekkel, Molotov-koktélokkal és kézigránátokkal dobálták a határ másik oldalán állomásozó izraeli katonákat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak. Az izraeli hadsereg sajtóosztálya szerint a gránátok nem jutottak át a határkerítésen.

Ezen felül néhány gázai az övezet déli részén a határkerítésen át behatolt izraeli területre, de mire a katonák a helyszínre érkeztek visszamenekültek.

A Hamasz vezette egészségügyi minisztérium 82 sérültről számolt be.

Az elmúlt hetekben kevésbé erőszakosak a Hamász által rendezett tüntetések a határnál.

A Hamasz “a harag napjának” nyilvánította a pénteket, mondván a tüntetésekkel ünnepelnék meg az Izrael megsemmisítésére törekvő szervezet alapításának 31. évfordulóját. A szervezet összecsapásokat sürgetett Ciszjordániában az izraeli biztonsági erőkkel szemben, a tüntetéseken azonban alacsony volt a részvétel.

A Hamasz-aktivisták tüntetéseit Hebronban és Sechemben (Náblusz) a Palesztin Hatóság biztonsági erők feloszlatták, gumibottal ütve a résztvevőket.

Adnan al-Damiri, a palesztin rendőrség szóvivője megerősítette, hogy megakadályoztak egy pro-Hamasz tüntetést Hebronban, amit eredetileg Izrael elleni demonstrációként hirdettek meg.

A Hamász elítélte a Palesztin Hatóságot a tüntetések elfojtásáért. Fawzi Barhoum szóvivő a szervezet honlapján tett nyilatkozatában azt mondta, hogy ez a “barbár viselkedés” a bizonyíték arra, hogy a Palesztin Hatóság “bemocskolta a mártírok vérét.”

Mindeközben péntek délután összecsapásokra került sor az izraeli katonák és a palesztin tüntetők között Rámalláh környékén. A lázadók kövekkel dobálták a katonákat, akik könnygázzal és éles lőszerrel reagáltak.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli erőkkel való harcok során egy 18 éves férfi, akit korábban lőtt hasi sérüléssel szállítottak kórházba, meghalt. A férfit Mahmoud Nakhka néven azonosították.

Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott a halálesettel kapcsolatban.

A csütörtöki fegyveres támadás után Izrael ellenőrző pontokat állított fel Rámalláh körül, átkutatta az autókat, és ellenőrizte a városba belépő járművezetők személyi azonosító iratait. Néhány izraeli irányítás alatt lévő utat teljes mértékben lezártak a palesztin forgalom elől.

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑