Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 10. 10.

Gázát bombázza Izrael, százezrek élete van veszélyben

2023. 10. 10.

Az éjszaka folyamán az izraeli légirő hevesen bombázta Gázaváros Rimál nevű lakónegyedét, a támadás következtében megsemmisült a palesztin távközlési vállalat épülete is. Találat érte az övezet déli részén lévő Rafah városát is, a helyi kórház egyik orvosa, Talaát Barhum azt közölte, 19-en haltak meg a légicsapásban.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) azt közölte, a támadások 790 lakóépületet romboltak le, további 5330 pedig súlyosan megrongálódott. Három víztisztítótelepet is találat ért, a szolgáltatás kimaradása mintegy 400 ezer embert érint – tette hozzá az OCHA.

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára figyelmeztetett, hogy Gáza izraeli blokádja “rendkívüli katasztrófát” okozhat az övezetben. “A kollektív büntetés a nemzetközi jog megsértése” – közölte a sajtó munkatársaival, kiemelve, hogy amennyiben a blokád miatt sebesült gyerekek halnak meg az áram nélkül maradt kórházakban, az háborús bűncselekmény.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet “totális blokádját”, leszögezve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Az ENSZ adatai szerint folytatódik a Gázában élők menekülése: az övezet mintegy 2,3 millió lakosából 187 ezren hagyták el otthonaikat, sokan iskolaépületekben kerestek menedéket. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) jelenleg több mint 137 ezer embert szállásol el az palesztin területen lévő iskoláiban.

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival.

Abu Obejda leszögezte: ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael “egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg”.
Mindeközben keddre virradóra 900-ra nőtt a Hamász Izrael ellen szombaton indított támadása izraeli halálos áldozatainak a száma. A Gázai övezet hatóságai azt közölték, 680 halálos áldozatról tudnak az övezetben.

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését

Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését – jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok hétfőn

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartottak Izraelben a szombaton eltűntek családtagjai, és azt kérték a média segítségével a hatóságoktól, hogy a hatóságok tudassák velük a rendelkezésükre álló információkat szeretteikről.

A közszolgálati rádióban hétfő reggel többen közülük bejelentették, hogy hivatalosan értesítették őket arról, hogy családtagjaikat a Gázai övezetbe hurcolták az izraeli területre behatoló iszlamista terroristák.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap kinevezte Gal Hirs nyugállományú katonatisztet a kormány képviselőjének a jövőben várható fogolycsere tárgyalásokon. Hirs 350 névből álló, a szombaton eltűnteket tartalmazó listát kapott, a halottak és a sebesültek között eddig meg nem talált emberek névsorát.

A Hamász magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk azt közölte, hogy a terrorcsoport mintegy százharminc izraeli túszt tart fogva, köztük a hadsereg magas rangú tisztjeit.

Az izraeli média értesülése szerint Egyiptom saját kezdeményezésére tárgyalásokat kezdett a gázai iszlamista szervezetekkel arról, hogy engedjék szabadon a fogságba hurcolt gyermekeket, nőket és időseket.

Az izraeli ellentámadás palesztin áldozatainak száma  hétszáz fölé emelkedett.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑