Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 11. 25.

Gazdasági feszültség Moszkva és Ankara között

2015. 11. 25.

A Szíriával kapcsolatos politikai nézetkülönbségek ellenére az orosz-török gazdasági kapcsolat egyre szorosabb szálakon fonódott össze az elmúlt években. Az orosz gép lelövése szétszakíthatja a két ország közötti kölcsönös érdekek mentén lévő kapcsolatot.

Egy éve Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő számos gazdasági megállapodást kötött. Többek között Ankara olcsóbban juthat hozzá az orosz gázhoz, a kétoldalú kereskedelmet 2020-ra 33milliárd dollárról 100 milliárdra növelik.

Törökország az orosz gáz második az olaj negyedik legnagyobb felvásárolja. Egyiptom után Törökország a legnagyobb importőre az orosz gabonának, illetve jelentős a törökök részéről a félkész acéláru importja is. Ezek az üzletek fontosak Moszkvának, és kiesésük hosszútávon hiányt okozhat az orosz gazdaságban.

Ezen felül a török kormány az orosz Rosatomtól rendelte meg a négy 1200 megawattos nukleáris reaktor megépítését, ami közel 20 milliárdos üzletet jelent.

Törökország az orosz turisták egyik kedvenc célországa. Évente közel 4,5 millió turista érkezik Oroszországból a török tengerpartokra. Ez éves szinten 25 milliárd dolláros bevételt jelent a török turista ágazatnak. A repülőgép incidensre reagálva az orosz elnök felszólította az oroszokat, hogy mondják le a török utazásaikat. Az orosz Brisco utazási iroda már felfüggesztette az ajánlatait. Szergej Lavror orosz külügyminiszter terrorveszélyre hivatkozva nem javasolja a törökországi utazásokat.

Szakértők elemzései szerint, ha Oroszország gazdasági szankciókat vezetne be válaszlépésként Törökország ellen, az súlyos károkat okozna a török gazdaságnak.

Számos korábbi megállapodásról már most szót ejtett az orosz vezetés, hogy fontolóra vette az egyoldalú felfüggesztést.

Viszont hosszú távon mindkét országnak káros lenne a kereskedelmi-gazdasági kapcsolat felfüggesztése, mindkét fél nagyon sokat veszíthet.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑